Grave

Zaterdag 10 oktober Dag van de Duurzaamheid

Stichting Duurzaam Grave volop bezig

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, is het een moment om een tussentijdse balans op te maken van wat er in Grave allemaal gebeurt en gedaan is”, vertelt een enthousiaste Wilko van der Meer. “En vooral ook, wat er staat te gebeuren. Op dit moment loopt de actie van de gemeente Grave en het energieloket Brabant Woont Slim. Twee organisaties waar we mee samenwerken en die uitstekende partners zijn. Over het project nog: ieder gezin heeft een brief in de bus gekregen met daarin een cadeaubon van 45 euro waarmee u energiebesparende producten kunt aanschaffen. Die bon krijgt u van de twee eerder genoemde partners, omdat zij, net als wij van Stichting Duurzaam Grave het belangrijk vinden dat we allemaal energie gaan besparen. Dat is goed voor het milieu, ons milieu, en dus voor onze toekomst. U kunt namelijk zelf, als inwoner, veel energie, dus ook CO2 besparen in en rond uw huis. Niet alleen goed voor ons milieu, maar ook voor onze portemonnee. Minder energie gebruiken, minder energiekosten. Heel simpel eigenlijk”.

Kartrekkers Wilko van der Meer, een ondernemer met oog voor duurzaamheid en Peter Linders, een expert op dit gebied, die ook aan gemeenten, provincies en Rijk adviezen geeft, sprak ik een jaar geleden ook. Dus lopen we even de behaalde resultaten na. Peter: “Ondanks de onverwachte inval van het coronavirus hebben we toch diverse contacten kunnen leggen met onze achterban. Daaruit hebben we een groep geselecteerd die zich bezig houdt met communicatie. Een andere groep die technische vaardigheden heeft houdt zich bezig om bewoners te helpen om keuzes te maken. We zijn op zoek gegaan om burgers te gidsen over duurzaamheidsmaatregelen en anderzijds daarmee aan de slag te gaan. Niet lullen maar poetsen”. Wilko komt nog even terug op de brief van de gemeente: “Naast de cadeaubon staan er ook tips in om te verduurzamen. Maar ook om door te pakken met het verduurzamen van je eigen woning. Die informatie wordt nog uitgebouwd met een energiecafé op 16 november, middels een livestream vanuit Catharinahof. Het gaat dan over de mogelijkheden waarop woningbezitters hun woningen kunnen verbeteren."

"Door isoleren van glas en dakgevel, het aanbrengen van zonnepanelen en het inregelen van de cv-installatie. Door het opnieuw instellen van de cv-installatie kun je je energieverbruik efficiënter maken. Door een gezamenlijke inkoopactie krijgen we betere prijzen. Wie plannen heeft moet zeker naar het energiecafé op 16 november kijken. Het doel is natuurlijk ook om mensen daadwerkelijk aan de slag te laten gaan. Wij willen en kunnen gidsen met als thema 'Winst uit je woning'. U kunt meer informatie vergaren op onze website https://energiecafe.itscreative.nl.

Waterkrachtcentrale
“Een ander doel is de ontwikkeling van de waterkrachtcentrale. Daar zijn we actief mee bezig. Net als met het bekijken van de mogelijkheden voor het creëren van zonneweiden en het gebruik van windenergie. We blijven u op de hoogte houden via onze website, de gemeentelijke informatie en ArenaLokaal”, vertelt Peter Linders.

Wilko: “Vanaf 2 oktober zijn er in de bibliotheek gratis energiespreekuren. Eén van de leden van ons technisch team, Hans Kievits, is toegevoegd aan het team van Brabant Woont Slim, dat samenwerkt met de gemeenten in Noordoost-Brabant. Deze adviseur is op vrijdagen tussen 16.30 en 18.30 uur in de Graafse bieb aanwezig om op vragen antwoord te geven en te adviseren. Aangezien we veel belangstelling verwachten willen we dat u zich van tevoren aanmeldt via de site van Brabant Woont Slim. Dat kan tot 48 uur van tevoren. In de bieb worden coronamaatregelen gehanteerd. De data zijn: 16, 23 en 30 oktober. 6,13, 20 en 27 november en 4, 11 en 18 december." “Volg op 16 november in ieder geval het digitale energiecafé. Of maak een afspraak en spring even de bieb binnen. Makkelijker kunnen we het niet voor u maken”, besluit Peter.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties