Grave

Stankoverlast - Column Carla Wijnhoven

Door Carla Wijnhoven van Penitentiaire Inrichting Grave

Hard gebonk op de celdeur en een man die heel hard begint te roepen: 'Laat mij eruit! Ik hoor hier niet!'

Het is net iets voor 17.00 uur en het insluitmoment is begonnen op de leefafdeling van PI Grave. Dat is het tijdstip dat de gedetineerden voor de avond en nacht ingesloten worden op hun eigen cel. Meteen daarna volgt er nog een telronde door de medewerkers van de afdeling om zeker te weten dat iedereen op zijn eigen cel is voor de nacht. De regel is dat iedere gedetineerde zijn verantwoording neemt om ruim voor die tijd ook daadwerkelijk op zijn eigen cel te zijn.
Echter, nog voor alle deuren op de hele afdeling op slot zijn, is er een enorm kabaal hoorbaar. Toen de medewerker bij de desbetreffende celdeur aangekomen was, bleek dat een man zich had laten insluiten op een dubbelcel bij een andere gedetineerde.
De medewerker keek verbaasd toen de man meteen na het openen van de deur rechtstreeks terugliep naar zijn eigen cel. De medewerker is vervolgens achter de man aangelopen en heeft hem de vraag gesteld waarom hij in een andermans cel zat? Zijn antwoord was: 'Ik zat daar op de wc, want weet je wel hoe erg dat stinkt als je naar de wc moet op je eigen cel en de deur op slot gaat!'
Na de eerste verbazing verwerkt te hebben, stelde de medewerker de vraag waarom hij niet meteen gereageerd had toen de celdeur op slot ging? Hij vertelde heel kalm dat hij nog niet klaar was met zijn toiletgang en dacht dat de medewerker wel even op hem zou wachten.
De medewerker vond dit echter minder logisch en heeft de man een rapport aangezegd vanwege het onttrekken aan het toezicht.
Een rapport krijgt een gedetineerde als hij de orde, rust of veiligheid van de inrichting in gevaar heeft gebracht. Dat was hier het geval. Immers, hij was niet op zijn eigen cel zoals in de huisregels staat vermeld en hij had bij het insluiten ook geen enkel signaal gegeven dat hij nog op de cel van een ander aanwezig was.

Wat de andere gedetineerde ervan vond dat de man bij hem op de wc zat, is mij uiteindelijk niet helemaal duidelijk geworden. Maar, toen ik de man vertelde dat hij als sanctie een aantal dagen op zijn eigen cel moest blijven met de deur op slot wist hij in ieder geval zeker dat hij de aankomende dagen toch echt last zou krijgen van zijn eigen stankoverlast.

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties