Grave

Stadhuis op stelten - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

In 1963 werd op het nog vrij nieuwe medium televisie de serie “Stadhuis op stelten” uitgezonden. Lachen was dat. Om de vele misverstanden, de plagerijtjes en het elkaar voor de gek houden. Onschuldig vermaak. In die tijd mocht er nog hardop gelachen worden.

Helaas is de lach langzaam maar zeker veranderd in grimmigheid. In bedreigingen, waarbij de lach verstilt. Zwaar bewapende agenten lopen in opperste waakzaamheid voor het stadhuis van Haarlem. Dit huis van de gemeente, de werkplek van burgemeester Jos Wienen, geeft daar blijkbaar alle redenen toe. Ook de burgervader zelf koos het zekere voor het onzekere en dook onder in een safehouse. Hij wordt ernstig bedreigd. Justitie weet door wie. Verder niemand. Ook de burgemeester niet. Alhoewel ik dit laatste meen te mogen betwijfelen, staat de hele situatie haaks op de door onze minister-president gedane uitspraak, dat het goed gaat met Nederland. Is dus niet zo. Als je als gedragsdrager moet onderduiken omdat medeburgers het op je leven hebben gemunt, is er fundamenteel iets niet in orde. Waarom neemt justitie niet meteen maatregelen? Waarom zetten ze de zwaarbewapende politie niet even in om de bedreigers in de kraag te vatten? Ook bang?

Over politie gesproken. Het rammelt binnen die organisatie aan alle kanten. Toekomstige agenten moeten ook lichamelijk fit zijn. Logisch. Maar de eisen die aan die fitheid gesteld worden blijken nogal pittig te zijn. En streng. Wie een paar seconden te lang over de 1600 meter (vreemde afstand) doet, kan het al schudden. Een push-up te weinig? Jammer. Een agente in spé, groot hart maar klein van stuk, paste niet goed in die te grote roeiboot en deed te lang over de afstand. Weg talenten. Dat schiet dus niet echt op. Maar er is meer. Een groeiend aantal van de agenten die de proeven wel heeft doorstaan, heeft de buik vol van de verlammende werking van de Nationale Politie. Eigen initiatief om boeven te vangen zit er niet meer in. De wakkere krant van Nederland meldt: “Het mag niet van de baas, of kan niet door de bureaucratie. Het aantal slachtoffers dat aangifte doet holt achteruit. Uit de jongste versie van de Veiligheidsmonitor blijkt dat maar liefst driekwart van de slachtoffers niet eens meer aangifte doet”.

Of de burgemeester van Haarlem zelf aangifte heeft gedaan, lijkt niet voor de hand liggend. Hij weet immers niet van wie de bedreigingen komen. Ja, hij had hard opgetreden tegen een motorbende en de exploitanten van een illegale gokhal. Ook bewoners van huizen met wietplantages, die uit hun woningen waren gezet, zullen Jos Wienen geen verjaardagskaart sturen.

De ruim duizend inwoners van Haarlem die op het Marktplein van Haarlem de burgemeester hun steun kwamen betuigen zorgden voor een positief punt in deze alweer onverkwikkelijke zaak. Want Wienen is niet de eerste gezagsdrager die moet onderduiken. Ik vrees, ook niet de laatste. En weer zuchten we: “Waar moet het naartoe met Nederland?”

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties