Grave

Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck Grave presenteert winterprogramma

'Springlevend en keigezellig'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Je schrikt even als je leest dat de Soos, zoals de Gravenaren deze vereniging noemen, al in 1788 is opgericht. Zelfs ontstaan is op de resten van een ter ziele gegane Burgersociëteit. Ook toen was er blijkbaar behoefte aan een gezellig samenzijn. Oud dus, de Graafse Soos, maar nog springlevend en keigezellig. De nieuwe voorzitter, Jeroen Dulk durft het zo te omschrijven. Ook bestuurslid Mariëtte Houben knikt enthousiast instemmend. Het zijn zonnige tijden voor één van de grootste vereniging van Grave. Zo’n 300 leden hebben er dan ook heel wat te kiezen. Bijna elke dag kunnen ze op hun Soos terecht. “Het enthousiasme onder de leden is dan ook zeer groot”, meldt de kersverse voorzitter. “Ja, zelfs bij onze vrijwilligers. Die staan echt te trappelen als er weer eens om hun inzet gevraagd wordt”, lacht Mariëtte. Kortom, tijd voor een goed gesprek.

Het bestuur van de Graafse soos.

Afgelopen april gaf Jan Timmermans, na vele jaren voorzitter te zijn geweest, met trots de hamer door aan Jeroen Dulk. Trots, omdat onder zijn leiding de Soos een bloeiende vereniging was geworden. Met diverse kleine clubjes binnen die grote vereniging. Bridge, biljarten en fotografie waren onder de paraplu van de Soos zeer gewilde activiteitenverenigingen geworden, met een eigen bestuur dat vertegenwoordigd was in het hoofdbestuur van de Soos. Jeroen Dulk voelde zich vereerd toen Jan hem vroeg om de nieuwe voorzitter te worden: “Ik heb er goed over nagedacht. Veel gesprekken met Jan gehad. Het is een leuke klus, met een goed bestuur en vele vrijwilligers. Overal had ik, als lid van de Soos het enthousiasme gezien. De blijdschap van het samen bezig zijn. Na een laatste gesprek met mijn vrouw Ellen was het duidelijk. Eind april was ik de nieuwe voorzitter. Gesteund door secretaris Ruud Schelke, penningmeester William Schambach en de leden Mariëtte Houben en Toon Daalderop”.

Mariëtte: “Het is een ruimte waar vaak mensen zijn en je zo binnen kunt lopen. Dat geldt ook voor mensen die wel interesse hebben, maar niet goed weten hoe je je het best kunt aansluiten”. Jeroen: “Veel mensen kennen de Soos niet zo heel goed. Als ze zouden weten hoe het er aan toe gaat zouden ze wel komen. We zijn een eigentijdse, open vereniging. Wie zin heeft om eerst eens een aantal weken te komen kijken is altijd van harte welkom. Er zijn zoveel mogelijkheden. Biljartje leggen? Gewoon doen. Zin in bridge? Schuif aan. Interesse in foto’s maken? Kom erbij en leer. Komend seizoen starten we ook met darts. Dus, pijltje gooien? Bull’s eye wacht op je. Er is begeleiding om je eventueel van alles te leren”.

Activiteiten
Jeroen: “Hier komen ze. Je kunt ze ook vinden op www.societeitgrave.nl Op dinsdagavond is er de bridgecompetitie. Woensdagmiddag om 13.30 uur is er vrij bridgen onder leiding van de immer enthousiaste en sympathieke Jeannette Steetsel. De fotoclub komt twee keer per maand op maandagmiddag om half twee bij elkaar en één keer per maand op donderdagavond. Op maandag- en woensdagavond gaan om 19.00 uur de deuren open voor de biljartliefhebbers. Op vrijdagmiddag is het gewoon echt feest. Dan zijn er mensen voor de digi vraagbaak, kun je biljarten, jokeren, rikken en darten. Tussen twee en zes is iedereen welkom. Ook de nog-niet-leden kunnen gewoon komen. En meedoen natuurlijk. De bar is open dus niemand hoeft dorst te lijden. De bar is trouwens bij alle activiteiten open en wordt gerund door vrijwilligers”.

Naast de vaste activiteiten is er ook het speciale winterprogramma. Mariëtte: “Een wel zeer gevarieerd programma. Voor elk wat wils. We starten op 1 september met de Recoverband. Ze spelen gouden hits uit de vorige eeuw. De jaren ’60, ’70 en ’80 zullen in volle glorie voorbij swingen. De dansvloer mag gebruikt worden. Op 22 september staat de avond in het teken van cabaretier Simon Heijmans, die zijn programma “Voor altijd duurt een jaar” brengt. 21 oktober is er een Graafse middag. Op 10 november komt niemand minder dan Herman Pleij naar de Soos. 16 december wordt het gezellig tijdens de Kerstbrunch. In 2019 gaan we met veel plezier verder. De eerste dag van het jaar heffen we het glas op een mooi nieuw jaar tijdens de Nieuwjaarsborrel. Op 26 januari komen de liefhebbers van de fado aan hun trekken met het optreden van Quatro Ventos. 3 februari is een leermomentje, als Bert Kamp langs komt met de vraag “Hoe zit het met uw kennis van de verkeersregels?” 23 februari rollen de balletjes tijdens de Bingoavond. 4 maart komen we na de Carnavalsoptocht samen. Op 24 maart leren we alles over tolerantie tijdens de lezing van Michel van Weers: “Sicilië: lessen in tolerantie. Een Paasconcert mag zeker niet ontbreken. Dat wordt op 22 april gehouden. Op 27 april drinken we de Koningsborrel. Aan de sportievelingen is ook gedacht: Op 19 mei spelen we petanque. Dit zeer gevarieerd seizoen wordt op 31 mei gezellig afgesloten”.
Jeroen kijkt me vragend aan. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit echt een programma is om van te smullen. “Er zijn ook mensen die niet weten hoe ze de Soos binnen kunnen komen. Wel, we zitten vlak boven het Italiaanse restaurant “Il Castello”, Kasteeltje 2a. Bij binnenkomst neem je de trap en je bent in de Soos. Voor mensen voor wie een trap moeilijk is, hebben we een stoeltjeslift. Lidmaatschap en dergelijke vind je op de eerder genoemde site”, verduidelijkt Jeroen Dulk. “En, nogmaals, schroom niet om gewoon eens binnen te lopen en de sfeer op te snuiven. Je bent van harte welkom”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties