Grave

Spetterende 55e jubileum pronkzitting Pothuusburg

Door Marleen Peters

POTHUUSBURG - Na maanden van voorbereiding was het 8 en 9 februari dan eindelijk zover: de 55e editie van de Pothuusburgse Pronkzitting. "Een carnavalsjubileum en daarom wilden we er iets speciaals van maken. Al in de beginfase hebben we als commissie die de pronkzittingen organiseert een aantal artiesten benaderd die ooit meegedaan hebben. Er is gevraagd of ze met de jubileumzitting mee wilden doen met een act of buut van toen of in een andere samenstelling. Alles was mogelijk we waren overal voor in."

Tijdens de eerste artiestenvergadering was er een grote opkomst en de eerste plannen werden gesmeed. Met succes want, want de zaal was twee avonden uitverkocht. De avond werd geopend met een officieel gedeelte, Prins Tita verwelkomen en de benoeming van Kanjer van de Graaf, een eretitel voor iemand die veel voor Grave betekent. Dit jaar is de eer voor Jos Derksen, al jaren actieve vrijwilliger bij diverse evenementen, sportclubs en bij de carnavalsvereniging.
Na het opspelden van de onderscheiding in de orde van de Peerdepittepiemel wordt het programma vervolgd met een perfect uitgevoerde gardedans van De Graevinnen. Dat zij de smaak al aardig te pakken hebben, was zeker merkbaar. Grave+2 is een zanggroep bestaande uit Ben en Lia Peters en Harry en Yvonne van Tuyn. In deze samenstelling hebben zij al eerder meegedaan en dit jaar brachten zij speciaal voor het jubileum een prachtige lied over Graaf erg mooi gezongen, op piano begeleid door Albert van Woerden en allen gekleed in het mooie Pothuusburgse jeske.

Het leven van Prins Tita
Het klein gevolg bracht een kijkje in het leven van Prins Tita en showden een aantal acts waarin Menno deelnam met zijn club de Raad van Elf. Compleet met sprookje en blacklight struisvogels met natuurlijk ruimte voor Menno’s grootste hobby: scheidsrechter. Dit laatste kwam in de volgende act ook heel duidelijk naar voren. In een knap in elkaar gezette film werd het voetballeven van de prins belicht. Het Ajax-lied werd gezongen en zelfs scheidsrechter Danny Makkelie sprak mooie woorden aan Menno. De film werd gemaakt door de Raad van Elf in samenwerking met de Raad van Elfjes.
De dansgarde liet een energieke en afwisselende gardedans zien met als verrassing een gastoptreden van hofdames Simone en Esmee. Onze kanjer Jos Derksen nam ons in zijn buut mee op zijn hilarische kroegentocht door de Graaf.

Ontroerende verrassing
Het optreden van de kinderen van was een ontroerende verrassing voor met name de ouders van. Het betreft namelijk een optreden van de kinderen van de zanggroep De Glazere Wielekes die een vast programmapunt waren in vele zittingsavonden. Zij verrastten hun ouders compleet door te zingen over de Graafse zanggroep die helaas niet meer compleet is, maar wel heel veel mooie Graafse liedjes achter heeft gelaten. Suzanne Menheere, Tom Siebers, Lindy en Petri van de Westerlo en Martine en Pascale van Tuijn zongen op het bekende nummer de Reed van Batavia met begeleiding van de Mertbloazers over de zanggroep van hun ouders en bliezen hiermee een stukje geschiedenis nieuw leven in.
De Brutale Bruurkes Marnix en Jeroen van Druten doen alweer voor de 14e keer mee en altijd met succes. Inspelend op de actuele Graafse politieke situaties zijn ze de weg kwijt. Met de omleidingen in het blauwe dorp kwamen ze zowel links als rechtsom steeds weer bij de friettent uit. Nu weten we ook waar die naam de Boomerang vandaan komt!

Kroonluchter
Na de pauze gaat het programma verder met Theo Gerrits en Frans Beijer die in een spectaculaire act een ode brengen aan het Palazzo theater. Volledig in de stijl van Phantom of the Opera werd de spanning opgebouwd. Helaas heeft de kroonluchter het niet gehouden. In 1995 hebben Theo en Frans deze act ook opgevoerd toen nog in het Palazzo theater. Na een intermezzo van de Mertbloazers is het de beurt aan de oudste buutreedner van de avond: Jan Verhaaren, hij treedt na een aantal jaren afwezigheid, dit jaar voor de 37ste keer op. Al vanaf zijn opkomst heeft Jan de zaal op zijn hand met zijn geweldige buut als verdwaalde kerstherder. Ik weet zeker dat iedereen die aanwezig was aankomende kerst met veel plezier terugdenkt aan dit geestige verhaal.
Graafsche vrouwen brengen een act waarbij ze Graafse typetjes neerzetten en de rondleidingen verzorgen in het nieuwe project I am Grave. De typetjes zijn Graafse ondernemers en met een mooi lied over de vele winkels die al verdwenen zijn in Grave vragen Pascale, Annebe en Marleen aandacht om toch vooral de Graafse ondernemers te blijven steunen.

Mama Mia
Jos Keijzer is al jaren een van de vaste buutreedners en was ook dit jaar weer op stoom met een geweldige buut waarmee hij direct de zaal plat kreeg. De showdans Mama Mia van de dansgarde is een knipoog naar vervlogen jaren en in een medley van populaire Abba nummers werd in geheel bijpassende kleding deze swingende perfect uitgevoerde showdans neergezet. Daniek, Amber, Joanne, Nicolle en Deborah zijn deze vrolijke meiden die altijd wel in zijn voor een lolletje. Instructrice Ismay kon dit keer niet stilzitten achter de schermen maar danste lekker mee.
Als laatste de beurt aan De Koppensnellers waarin koning Bongo van Swansiland op spectaculaire wijze de zaal wordt binnengedragen. Deze hilarische buut, uitgevoerd door Arno Verhaaren en Henrico Peters, wordt ondersteund door Johan Verhaaren en Grad Laurensen. Ook de Zwanskes treden na lange afwezigheid weer op en in de buut wordt de relatie tussen de Zwansen en de Henten weer op ludieke wijze uiteengezet. Gelukkig blijkt aan het einde wel dat deze twee vrienden het prima samen kunnen vinden en dat beide families jarenlang hun bijdrage hebben geleverd aan de Pothuusburgse Pronkzitting. Deze buut werd in 1982 door Jan en Wim Verhaaren gedaan en is speciaal voor deze jubileumzitting heel knap bewerkt en in een nieuw jasje gestoken door Arno en Henrico.

Ik hou van de Graaf
Onder de bekende klanken van het lied Ik hou van de Graaf komen alle artiesten nog eenmaal op het podium. Na de mooie woorden en bedankjes voor alle medewerkers voor en achter de schermen, de sponsoren en het aanwezige publiek kan het finalelied worden ingezet. Ook hier weer een speciaal tintje omdat Suzanne Menheere, dochter van Cees Menheere, en schrijver van het finalelied het nummer zingt het refrein natuurlijk met bijval van alle artiesten en het aanwezige publiek.

(foto's: Rachel Goss)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties