Grave

Merletcollege Grave herdenkt 75 jaar D-Day

'Soldaten sterven op verre stranden, voor de vrijheid van onze landen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Bovenstaande kop is het begin van een gedicht van Linde van den Berg. Leerling van het Merletcollege. Twee brugklassen van het Merletcollege hebben twee oorlogsmonumenten in Grave geadopteerd. Initiatiefneemster Machteld Weusten, docent Levensbeschouwing van het Merletcollege: “We hebben dit in overleg met het Comité 4 en 5 mei gedaan. De monumenten zijn het borstbeeld van oud-burgemeester Ficq op het historisch stadhuis en het monument op de Maaskade. De leerlingen van de twee brugklassen hebben zelf een herdenking in elkaar gezet."

Lara Keijzers leest bij het monument van de oud-burgemeester van Grave, die zijn standvastigheid in het niet meewerken met de vijand met de dood moest bekopen, het openingswoord. Een fragment: “Wij vinden het belangrijk dat er vrede is en dat wij in vrijheid kunnen leven. We hebben een paar digitale lessen gevolgd en zelf deze herdenking in elkaar gezet. Wij willen onze vrijheid doorgeven door te herdenken”. Enkele leerlingen lazen vervolgens zelfgemaakte gedichten over Louis Ficq voor. Een samenvatting: “Verzet/Louis Ficq/Hij beschermde ons/Wij herdenken deze burgemeester/Dankbaar”. Een andere leerling: “Ficq/Oud-burgemeester/Gearresteerd door de bezetter/omgekomen in kamp Dachau/Respect”. Vervolgens legden enkele leerlingen bloemen met linten neer bij het monument. Eén minuut stilte volgde.

Monument bij de Maaskade
De tocht van de betrokken leerlingen wordt voortgezet naar de Maaskade, naar de bronzen parachute. Jet Nelissen leest de tekst op het monument voor: “Aan de overzijde van de Maas/Landde op 17 september 1944/Het 504e regiment/Van de 82e Airborne divisie/ Uit geheel Amerika kwamen jonge mannen/Waarvan sommigen nauwelijks volwassen/Om ons de vrijheid te brengen/Allemaal Amerikanen/Wij zullen hen nooit vergeten”


Het in de kop van dit artikel vermelde fragment wordt door de dichteres samen met Merle van de Ven voorgelezen: “Soldaten sterven op verre stranden/Voor de vrijheid van onze landen/Voor vreemden riskeren zij hun leven/Zie je hen de weg voor een fijn land geven. Omdat het zo mooi is en recht uit het hart geschreven, omdat de jeugd van tegenwoordig de herinnering aan die vreselijke tijd nog steeds levend wil houden, het vervolg van het gedicht: “Soldaten sterven op verre stranden/Voor vriendschap en vrede bestanden/Voordat deze helden over de stranden gaan/Om de weg van het kwaad eeuwig te verslaan/Soldaten van alle rangen en standen/Strijden tegen wat het kwaad kan verbannen/Voor hen is dit niet een simpele zaak/Maar zij vechten om al het kwaad te laten gaan/Zullen er niet altijd soldaten nodig zijn/Mannen en vrouwen die hun leven opofferden voor mij/We moeten stilstaan bij alles wat zij voor ons hebben gedaan/Om in een veilig land verder te gaan”.

Een schitterend gedicht van een leerling van het Merletcollege, die begrepen heeft wat een offer die moedige soldaten hebben gebracht voor onze vrijheid. Daar kan geen toespraak van Macron of Trump tegenop.

Na dit indrukwekkend moment werden bloemen en kransen bij het monument neergelegd. Leraar en leerlingcoördinator van het Merletcollege Paul Linssen speelde de Last Post, waarna een indrukwekkende minuut stilte volgde.
Een prachtige herdenkingsceremonie, die aantoont tot wat brugklasleerlingen in staat zijn. Juf Machteld Weusten mag trots op haar leerlingen zijn.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties