Grave

Show - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Eindelijk weer eens een gewone week. De verkiezingen zijn weer achter de rug. De winnaars blij en de verliezers likken hun wonden. Of krabben wat na. Gek dat voor de gemeenteraadsverkiezingen de landelijke partijbonzen de show probeerden te stelen. Alsof ze zelf plannen hadden om in een gemeenteraad te gaan zitten. Treurig was het soms om aan te zien.

De dag na de verkiezingen was het weer wel leuk om diezelfde “grootheden” in hun reacties te mogen aanschouwen. Alexander “het vingertje” Pechtold was de mooiste om naar te kijken. Na een fiks verlies nog te kunnen zeggen dat “we zilver hebben gewonnen en dus toch nog op het podium staan”, getuigt van een verregaande staat van geestelijke ontbinding. Na al zijn missers, de afgelopen maanden, had een wat bescheidener rol hem nog een heel klein beetje gesierd.

Maar, the show must go on. Ook in Den Haag. Heb ik bij Pechtold een gevoel van “dikke bult, eigen schuld”, dan krijg ik steeds meer medelijden met Lodewijk Asscher. Bij hem krijg ik nog het gevoel dat hij deugt, maar niet meer de kracht heeft om de steeds groter wordende berg scherven nog op te ruimen.

Waar de show niet alleen “on” moet gaan, maar steeds grotere, waanzinnige vormen gaat aannemen is het proces tegen W. Holleeder. De man die een neusje had voor het plannen van moorden. Althans, zo luidt de aanklacht. De publieke belangstelling is zo groot, dat de rechter een extra zaal heeft laten inrichten, om meer mensen via een tv-verbinding mee te laten “smullen” van een waargebeurde familiethriller. Eigenlijk jammer dat het proces niet ’s avonds gevoerd wordt en live op alle Nederlandse zenders wordt uitgezonden. Dat zou een echt kijkcijferkanon worden. Na afloop van het hele gebeuren zou een speelfilm nog maandenlang voor recordopbrengsten kunnen zorgen. In de speelgoedwinkels is dan het spel “Wie is de neus”, een enorm Kerstgeschenk.

Ja, ik sla Sinterklaas maar even over. Er is geen plaats in Nederland meer te vinden die naast de Goedheiligman ook nog een horde kinderfeestverstoorders wil ontvangen. Zwart en wit is in Nederland een slechte combinatie geworden. Frank Boeijen ten spijt. En waar kun je je afkeershow beter uitvoeren dan in een urenlange live-uitzending? Nederland, ooit het “land van tolerantie”, bekend hiervoor in alle delen van de wereld, is een angstig landje geworden. Met inwoners die ’s avonds echt niet meer naar een pinautomaat gaan. Voor wie de uitdrukking “afrekening binnen het criminele circuit” net zo gewoon is geworden als de vraag wie de mol is.

Gelukkig hebben we Diederik Samsom nog. Die gaat zorgen dat we in 2030 of ’40 of zo, huizen zonder aardgas hebben. Als voormalig Greenpeace-activist is dat voor hem een appeltje. De grote aardgasshow kan beginnen. Met Diederik aan het fornuis.

Let wel: iedere overeenkomst tussen de hoofdpersonen van deze column, W. Holleeder, A. Pechtold. L. Asscher en D. Samsom, berust op louter toeval.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties