Grave

Schrijfster Roxane van Iperen in Graafse bieb

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Van Roxane van Iperens boek ’t Hooge Nest zijn sinds november 2019 al zes drukken verschenen. In Grave vertelt de schrijfster op 7 oktober vanaf 20 uur in de bibliotheek over hoe zij in 2012 met haar man en drie kinderen in het huis kwam wonen en tijdens het opknappen sporen aantrof van het onderduikadres dat ’t Hooge Nest ooit was.

Van Iperen kwam erachter dat de zussen Janny en Lien Brilleslijper er tijdens de oorlog twee jaar woonden met hun gezinnen, ouders, broer en vele verzetsmensen die er kwamen onderduiken. Zij leefden er tot hun uiteindelijke arrestatie betrekkelijk vrij en ‘normaal’. Wie waren deze mensen, en hoe durfden ze dit aan?
Het is een waargebeurd verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad. Van Iperen: “Boeken over de oorlog zijn er natuurlijk in duizendtallen. Daarover met gevoel schrijven is goed gegaan, alles gaat om het vinden van de juiste balans, en ik kan je zeggen: ik lag er nachten wakker van. ‘Doe ik wel recht aan mijn onderwerp?’, die vraag heeft mij bovenal beziggehouden. Het is misschien niet zo gek dat mijn eerste gedachte daarom was om dit boek zo feitelijk en journalistiek mogelijk te schrijven. Zo begint het in het eerste deel ook. Maar toch was ik daar niet tevreden over. Bij het tweede en derde deel besloot ik de lezer steeds verder mee te nemen in het hoofd van de zussen. Hoe ze leefden in ’t Hooge Nest, de razzia’s, de angst voor ontdekking. Ik kon daarvoor putten uit een schat aan informatie die de Brilleslijpers daarover hebben achtergelaten”.

Kaarten zijn te koop via www.biblioplus.op-shop.nl/2145/verhalen-rondom-woii-75-jaar-market-garden-roxane-van-iperen/07-10-2019. Leden van de bibliotheek en vrienden van het Graafs museum betalen 5 euro, losse kaarten kosten 7,50. Reserveren kan via info@graafsmuseum.nl, dan betalen aan de kassa op 7 oktober.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties