Grave

Nog een paar plekken open bij teken/schildercursus Kitty Roordink

'Schilderen is de zuurstof van Kitty Roordink'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Op de weg naar en in het huis van Kitty Roordink hangt het vol met haar werk. In een diversiteit aan stijlen. Natuurgetrouwe poezenkoppen, doorleefde koppen van mensen met een verhaal en romantische kinderafbeeldingen. Haar productie is enorm geweest en groeit alleen nog maar: “Ik ben niet zo goed in het verkopen van mijn werk”, zegt Kitty. “Ook het organiseren van een tentoonstelling gaat me niet zo goed af. Eigenlijk zou ik iemand moeten hebben die daar bedreven in is”. Partner Marie-Louise Habets: “Er kwam een koper tijdens een expositie en Kitty zei dat ze er nog niet aan toe was om dat werk te verkopen”. Lees het verhaal over een kunstenares die nog steeds met een niet aflatende creativiteit elke dag met een hevige intensiteit met haar kunst bezig is. Marie-Louise: “Wat zuurstof is voor een normaal mens, is tekenen/schilderen voor Kitty”. Les kunnen krijgen moet toch wel de ultieme droom zijn van iedereen die zijn/haar creatieve vleugels wil uitslaan. Voor die mensen is er goed nieuws. Er zijn nog een paar plaatsen vrij bij de cursus tekenen/schilderen, die afgelopen donderdag van start is gegaan. (foto's: Veerle Koninkx)

“Ik ben geboren in Nijmegen. Daar ook naar school gegaan. In de tweede klas van het Voortgezet Onderwijs zijn we naar Arnhem verhuisd. Daar kwam de creativiteit naar boven. In de eindexamenklas volgde ik al cursussen tekenen en schilderen. Op zaterdagmiddag. Daar rijpte ook het plan om na het V.O. óf naar de theaterschool óf naar de kunstacademie te gaan. Het werd de kunstacademie. Met hulp van mijn tekenleraar van het V.O.”.

Kitty lacht als ze mijn verbaasde gezicht ziet: “Ja, mijn ouders zagen de kunstacademie niet zitten. Daarom kwam de tekenleraar naar ons thuis. Na een goed gesprek mocht ik toelatingsexamen doen. Dat was behoorlijk pittig. Maar wat was ik blij toen ik slaagde. Er waren veel afdelingen op de kunstacademie. Ik koos voor de afdeling Mode en zocht daarnaast naar zoveel mogelijk andere vakken erbij. Mijn drive was ontzettend groot. Maakte de school met veel plezier af. Die drive is overigens nooit meer weg gegaan. Maar ja, daar sta je dan met je kunstacademie. Ik ging in een winkel werken. Het was er niet druk en ik zat er veel te tekenen. Daar ontdekte dat ik illustreren heel leuk vond. Ik ging naar de weekbladen en werd aangenomen als illustratrice bij de korte verhalen. Ik was inmiddels getrouwd en kwam in Zutphen te wonen, waar mijn man directeur van een jeugdgevangenis was. In 1976 kwam hij als directeur van de Raam in Grave terecht. Bij een gevangenis voor kortgestraften. Mensen bijvoorbeeld die met een slok teveel op achter het stuur waren betrapt. Ik heb daar ook gewerkt. Creativiteitslessen gegeven. Zeven jaar. Toen mijn functie werd opgeheven ben ik in contact gekomen met de wereld van de kleurpotlodenfabrieken. Voor vrijwel alle grote merken als Bruynzeel, Derwert en het Duitse Faber Castell heb ik promotiemateriaal gemaakt. Ik gaf ook kick-offmeetings voor vertegenwoordigers en maakte in die tijd, eind jaren ’80, veel gelegenheidskaarten. Onder anderen voor Hallmark. Veel in opdracht. Daarnaast vond ik ook nog tijd voor eigen werk. In die tijd was ik gespecialiseerd in tekeningen en schilderijen van katten. Na de kattenperiode is er meer vrij werk gekomen en ben ik, mede door de opkomst van de computer gestopt met het ontwerpen van gelegenheidskaarten. Iedereen kon zijn eigen Kerstkaart maken. In 1997 maakte ik kennis met Marie-Louise Habets, met wie ik een jaar later ben gaan samenwonen. Na creatief werk bij de Stichting Dichterbij op een boerderij op de Binckhof en later bij Papyrus, ben ik sinds een paar jaar met pensioen”.

Lessen van Kitty
Sinds een aantal jaren geeft Kitty Roordink ook teken- en schilderles. De laatste jaren in een ruimte van de jeu de boulesclub aan de Stadhouderslaan 7 in Grave: “Op dinsdag en donderdag. Voor de donderdag zijn er nog enkele plaatsen open. De lessen zijn weliswaar in een groep, maar iedereen werkt uiteraard individueel. Voor het materiaal hoef je het niet te laten. Een goed potlood is voldoende om mee te starten. En daarna gaan we verder met wat elke cursist wil. De cursus op donderdag is van 9.30 tot 12 uur. We blijven bezig tot eind mei 2019. Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met mij, op telefoon 0486-474584. Wie eens vrijblijvend wil komen kijken is van harte welkom op het eerder genoemd adres”.

Zoals gezegd, een buitenkansje voor de creatieve mens, om van een gedreven kunstenares les te krijgen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties