Grave

Nader Bekeken door notaris Leon Kersten

Scheiding en woning

Door Leon Kersten

Hebben jullie besloten uit elkaar te gaan en hebben jullie samen een woning? Dan moeten jullie wat gaan regelen voor de woning waarvan jullie allebei eigenaar zijn. Er zijn kort gezegd twee opties; één van jullie blijft in de woning wonen of jullie verkopen de woning. Dat geldt voor getrouwde partners en voor ongetrouwde samenwoners.

Eén blijft in de woning
Als één van jullie in de woning wil blijven wonen dan moet de bank toestemming geven voor het overnemen van de hypotheekschuld. De bank kijkt onder meer naar het inkomen dat de degene heeft die in het huis blijft wonen.
Het is vaak zo dat de nieuwe leningvoorwaarden anders zijn dan de voorwaarden toen jullie de lening aangingen. In dat geval kan het zo zijn dat het inkomen volgens de huidige regels niet hoog genoeg is om de aflossing en rente van te betalen, en dan geeft de bank geen toestemming.
Huis en schuld blijven dan voor samen en veel stellen gaan dan toch het huis verkopen.

Als de bank wél toestemming geeft dan kan de woning (en de hypotheekschuld) bij de notaris op één naam worden gezet (akte van verdeling). De partner die in de woning blijft wonen moet dan wel de helft van de overwaarde (het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld) aan de ander betalen. Als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning, dan moeten jullie in principe allebei de helft van het verschil (de restschuld) betalen.

De woning verkopen
De tweede optie is de woning samen verkopen. Jullie moeten dan samen het eens worden voor welke vraagprijs jullie de woning te koop zetten en voor welk bedrag jullie de woning verkopen.
Het kan dat jullie bij de aankoop van de woning of later niet hetzelfde bedrag hebben ingelegd. Vaak hebben samenwoners hierover in een samenlevingscontract afspraken gemaakt. Het is niet altijd zo dat dit extra bedrag bij uit elkaar gaan of bij verkoop van de woning wordt of kan worden terugbetaald. Dit hangt af van de afspraken die jullie hierover hebben gemaakt of de financiële situatie op dat moment. Als jullie in de tussentijd zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, danwel huwelijkse voorwaarden hebben gemaakt kan het weer anders in elkaar steken.

Huis op een naam maar getrouwd in gemeenschap van goederen
Indien jullie als getrouwd stel wonen in een huis dat door een van de echtgenoten is gekocht voordat je ging trouwen dan kan het zo zijn dat er na de scheiding ook een formele verdeling van de woning bij de notaris moet plaatsvinden. Als je namelijk voor 2018 in gemeenschap van goederen bent getrouwd is het huis gemeenschappelijk bezit geworden ondanks dat het huis maar op naam van een van beiden staat.

Vraag het de (echt)scheidingsnotaris
Indien u meer informatie wenst dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar u kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er het gratis spreekuur op dinsdagen van 17 tot 18 uur en op ons kantoor in Mill is het gratis spreekuur op maandagen tussen 17 en 18 uur.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator in Grave

Kersten en Wilhelm Notarissen
Vestiging Grave
Markt 10, Grave
0486-473941

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties