Grave

Jerney Antonie begonnen met Echocentrum Grave, voor jong en oud

'Scan geschikt voor aanstaande moeders en ook voor opa’s'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “In Nederland lopen, zonder dat te weten, ruim 50.000 mensen rond met een verwijding van de lichaamsslagader in de buik, en dat is feitelijk een tijdbom. De medische term voor deze aandoening is 'Aneurysma-Aorta-Abdominalis', kortweg 'AAA' genoemd. Jaarlijks sterven in Nederland minimaal 1000 senioren, ongeveer 750 mannen en 250 vrouwen, aan deze aandoening. In meerdere EU-landen wordt preventief bevolkingsonderzoek gedaan, maar hier is dat (nog) niet het geval. De Aortastichting is opgericht om het voor iedereen mogelijk te maken om middels een eenvoudige echometing van de buikslagader vast te stellen of er mogelijk sprake is van zo’n aneurysma in de buik. Tijdige behandeling kan dan plaatsvinden, waardoor onnodig sterven wordt voorkomen”. Zo schrijft voorzitter Bernard Lempers van de Aortasctichting in een persbericht. Zijn woorden zijn in daden omgezet. In Grave, in de Scheerestraat 18, is Jerney Antonie gestart met een AAA Quickscan-Centrum. Na haar zullen er voorlopig nog zeven centra, verspreid over Nederland, volgen.

“Ik ben geboren in Veghel. Op mijn 3e zijn we naar Grave verhuisd. Na De Sprankel ben ik naar het Kruisherencollege in Uden gegaan. Dat werd gevolgd door de studie fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen. Na vijf jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben, werd ik moeder en wilde ik thuis zijn”. Jerney nam een tijd verlof en werd toen benaderd door iemand die vroeg of ze een Pret-echocentrum wilde beginnen: “Het kan soms vreemd lopen. Ik heb me laten omscholen en het bleek dat dit echt iets voor mij was. Ik solliciteerde op een vacature voor echoscopiste in Nijmegen en werd er bedrijfsleider. Bij Echo-pret, een bedrijf dat quickscans voor aanstaande moeders maakt. Na nog een tijdje hetzelfde in Lent te hebben gedaan, wilde ik dolgraag dichter bij huis werken. En dat werd in mijn eigen Grave. In de Scheerestraat. Afgelopen mei werd ik benaderd door de Aortastichting”.

Secretaris Barend Jonkers van die stichting: “Wij zochten enthousiaste pioniers en werden blij verrast met de geestdrift van Jerney. Haar opleiding en professionaliteit pasten precies in ons profiel. Haar apparatuur is samen met een radioloog bekeken en goedgekeurd. Je gebruikt eigenlijk voor het maken van een echo van een kindje in ontwikkeling of een scan van een buik van een wat oudere man/vrouw, dezelfde techniek. Alles bij Jerney klopte om als eerste met een centrum te beginnen. Een regionaal, autonoom centrum, waar iedereen terecht kan. Klantvriendelijk en laagdrempelig. Er staan nog zeven centra in de planning en we willen graag een dekking voor heel Nederland. In alles worden we begeleid door dr. Boll en dr. Haarberink, beiden van het CWZ in Nijmegen”.

De weg naar het centrum
Jerney zou het prachtig vinden als patiënten via de huisarts naar haar worden gestuurd. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die in familie- of vriendenkring te maken hebben gehad met een aneurysma. Zij weten wat het inhoudt. Jerney: “Er zijn geen symptomen vooraf. Eigenlijk zou de totale bevolking van Nederland, net zoals dat nu bij een bepaalde leeftijdsgroep bij het darmonderzoek gebeurt, ook voor een onderzoek naar de toestand van de buikslagader moeten plaatsvinden. Voordat het zover is, kunnen wij in het centrum bij mensen een stukje onzekerheid wegnemen. Ook wat angst laten verdwijnen. Met een simpele scan. Wat gel op de buik, met het apparaat de buik verkennen en klaar is het onderzoek. De uitslag kan meteen mee naar huis. Of naar de huisarts, als er een afwijking is geconstateerd. Je hoeft die scan niet ieder jaar te doen, want als het goed is, dan kun je er ongeveer tien jaar mee vooruit. De normale doorsnede van de aorta is 2 centimeter. Als ik bijvoorbeeld 3 centimeter opmeet, verwijs ik de patiënt naar de huisarts. Met begeleidende brief en de foto van de scan. Ik doe alleen de meting, de diagnose wordt gesteld door de huisarts”.

Jerney, met de uitstraling van de ideale gastvrouw gecombineerd met gedegen vakmanschap, hoopt dat het storm gaat lopen met het Echocentrum in Grave. Ieder leven dat ermee gered wordt is er één. Een afspraak maken met de praktijk van Jerney Antonie kan via 06–16543935. Dat blijft ook voor de Pret-scan gelden: “De kosten voor beide scans worden (nog) niet door de zorgverzekering vergoed. Een scan kost 40 euro waarvan 5 euro naar de Aortastichting gaat. Een Pretscan begint bij 30 euro. Verdere informatie kun je bij Jerney krijgen op het eerder vermelde telefoonnummer. Ook de site van de Aortastichting (www.aortastichting.nl) geeft veel nuttige informatie.

Het centrum in Grave heeft nog geen naam. Jerney: “Ik zou best een leuke naam willen hebben voor dit centrum. Daarom wil ik een wedstrijd uitschrijven. Ik vind Echocentrum Grave niet zo spannend. Dus wie een leuke naam verzint kan die mailen naar info@echopret.nl. De leukste naam wordt beloond met een gratis scan”.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties