Grave

Echtpaar Martin-Schuitemaker viert gouden huwelijk

'Samen verliefd in dezelfde klas'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Verliefdheden horen bij het voortgezet onderwijs. Meestal zijn ze tussen klasgenoten en worden gekenmerkt door vluchtigheid, schuchterheid, onhandigheid en fantasie. Bij Paul Martin en Ferial Schuitemaker was dat op de school in Utrecht niet anders. Behalve dan de vluchtigheid. Zij waren meer van de lange adem. Ook met de onhandigheid wist Ferial wel raad: “We hadden bij gymnastiek aparte lessen voor jongens en meisjes. Ik had ontdekt dat ik via een raampje op de eerste verdieping naar Paul kon kijken als hij aan het gymmen was”. De twee kunnen er vele decennia later nog steeds hartelijk om lachen. De echte verkering kwam later.

Paul Martin (1944)
“Ik ben in Den Haag geboren. Ons gezin bestond uit vier personen. Mijn vader was kleermaker. Door zijn beroep verhuisden we op mijn 15e naar Utrecht, waar mijn vader bij een groot kledingbedrijf ging werken. Van het voortgezet onderwijs in Den Haag zette ik mijn studie voort in Utrecht. Het onderwijs sprak me niet zo aan. In tegenstelling tot het mooiste meisje van de klas, Ferial Schuitemaker. We werden verliefd op elkaar”, vertelt Paul.

Ferial Schuitemaker (1944)
Ferial is geboren in Zeist: “Mijn ouders noemden me Ferial, omdat de dochter van koning Faroek van Egypte ook zo heette. En dat vonden ze een mooie naam. Het lager onderwijs heb ik nog in Zeist gedaan. Niet lang daarna zijn we, mijn ouders, mijn zusje en ik, naar Utrecht verhuisd. Daar kwam ik in de klas bij Paul te zitten. Een leuke jongen. Al snel werden we verliefd. Toch duurde het nog tot na mijn schooltijd voordat we voor het eerst uitgingen. Ik ging met een vriend naar een feestje en kwam achterop de brommer met Paul weer thuis. Niet veel later hadden we officieel verkering”.

Van noord naar zuid
De “young lovers” werden echter bruusk gescheiden. Paul: “Mijn vader kreeg werk in Groningen. Dus ik moest voortaan van Groningen op de scooter naar Utrecht”. Ferial: “En daar kwam hij aan. Verkleumd, ja, half bevroren”. Ze kunnen er nu hard om lachen. Later verhuisde Ferial ook naar Groningen: “Ik woonde op een woonboot en werkte op het stadhuis. Het was 1968. Paul was vaak op de boot te vinden en er waren veel leuke studentencafés in Groningen. Een mooie tijd was dat”.

Op 23 december 1970 traden Paul en Ferial in het huwelijk. Paul: “Alles wat tot in de puntjes geregeld. Auto’s zouden ons ophalen. Het was erg mistig en de auto’s kwamen maar niet. De tijd verstreek en het werd nog ijzig spannend. Dus toen maar met onze eigen auto naar het stadhuis in Hoogezand gereden, waar we net op tijd aankwamen. De eerste maanden woonden we nog bij mijn ouders in. Daarna zijn we op een bovenwoning in Groningen gaan wonen”.
“Door Pauls werk in Nijmegen zijn we in 1972 naar Deest verhuisd. Paul heeft altijd in de financiële sector gewerkt en ik werd huisvrouw”, vertelt Ferial verder. “En moeder. Op Eerste Kerstdag, ook mijn verjaardag, werd in 1977 onze eerste dochter Liesbeth geboren. In 1979 volgde onze jongste dochter Juliette. We verhuisden naar Molenhoek en in 1985 volgde onze laatste verhuizing naar Grave”.

In het Estersveld, in de van der Plaatstraat, hield Paul kantoor aan huis in assurantiezaken: “ Dochter Juliette heeft nog een jaar of negen bij me gewerkt. Vorig jaar november ben ik gestopt met werken en zijn we naar de Tijmlaan verhuisd. Tegenover onze dochter Liesbeth”, zegt Paul.

Feest in coronastijl
Burgemeester Lex Roolvink opende het Gouden Huwelijksfeest met een telefoontje. Daarna betoonden beide dochters hun liefde in daden. Juliette: “We hadden familie vrienden en goede bekenden benaderd om een videoboodschap in te spreken. Daarvan hebben we een film gemaakt, aangevuld met foto’s uit een halve eeuw liefdesgeschiedenis met muziek uit al die jaren. Onze ouders waren blij verrast. Jammer genoeg konden we niet genieten van één van ons mams heerlijke maaltijden waarin ze gespecialiseerd is. Jarenlang maakte ze in de van der Plaatstraat, soms voor 17 personen een diner klaar. Wegens plaatsgebrek aan tafel aten we vaak met het bord op schoot. Terugkijkend kan ik met trots vertellen dat we een superleuke jeugd hebben gehad”.

Paul en Ferial zijn lid van de Soos. Paul biljart graag en Ferial houdt van de lezingen en muziek. Zij heeft trouwens een tijd bij popkoor “Sparkle” gezongen. Paul: “Ik hoop dat de Soos gauw weer open mag. Het is een gemis voor veel ouderen”. Ferial: “Vergeet er niet in te schrijven dat we gezegend zijn met kleindochter Ceca”.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties