Grave

Samen leven - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het vraagt steeds meer vaardigheden en vooral moeite om je in onze huidige samenleving staande te houden. Gewoon praten over zaken waarin gesprekspartners een andere mening hebben is onmogelijk geworden. Eigenlijk niet zo raar. Een generatie, misschien wel twee, geleden werd in je opvoeding vooral gehamerd op het feit dat je voor jezelf op moest kunnen komen. Wie als verlegen, stil persoon jarenlang veilig in de schaduw van anderen door het leven gleed kwam plotseling in de felle schijnwerpers midden op het podium van het leven te staan. In talloze beroepen kwamen uit alle hoeken en gaten trainers tevoorschijn die de mensen wel even leerden om voor zichzelf op te komen. Ze leerden er hun mening te verdedigen. In de verte lonkte promotie.

Op dit moment plukken we daarvan de vruchten. Iedereen heeft zijn eigen mening en wijkt daar niet meer van af. Discussies zijn bij voorbaat al kansloos. De meeste discussies vinden achter gesloten deuren plaats. Ter meerdere ere en glorie van “de zaak”. Echter, in onze democratie worden we in de gelegenheid gesteld, om de meeste vergaderingen, waar meningen worden afgestemd tot besluiten, rechtstreeks te volgen. In de Tweede Kamer kun je zo kind aan huis worden. Ook bij provincie en gemeente kun je de weg naar de toekomst live meemaken.

In de gemeente Grave is het onderwerp “wel of geen herindeling met andere gemeenten” in alle toonsoorten te zien en te beluisteren geweest. Met uiteraard voor- en tegenstanders. Aangezien de tegenstanders van een herindeling in de raad een ruime meerderheid hebben, zou je denken dat een beslissing “een eitje” is. Dat is het ook, maar zelfs als dit ei al gekookt en wel op het bord ligt, pruttelt de minderheid nog na. Op een manier die elke discussie overbodig maakt. Die minderheid schijnt de waarheid en de glazen bol van de toekomst in handen te hebben. Wie andersdenkend is, krijgt de volle laag.

Een bekende Gravenaar, intelligent en een landelijke autoriteit in zijn vak, schreef op Facebook dat hij helemaal niets had met Cuijk en Boxmeer. Twee plaatsen die in het herindelingsprogramma van Grave vielen. De reacties op zijn spontane mededeling zaten in de categorie: “jij weet er niets vanaf”, “je hebt het mis”, “ik weet dingen van insiders”, enz. En dit is niet eens een erg voorbeeld. Het geeft je wel te denken als je weer eens iets aan de wereld kwijt wilt.

Het samen leven blijkt dus nog een hele opgave te zijn. Het erkennen dat in een democratie de meeste stemmen gelden, is voor velen een onmogelijkheid. Helaas.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Rob Slinkert

2019-10-28 22:00:42

Als in een democratie een partij luidkeels verkondigt te luisteren naar het volk en dan na een krom opgesteld referendum besluit dat 56,2 % van de kiezers géén meerderheid is, ja dat geeft je zeker wat te denken.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws



Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties