Grave

Volle zaal bij Voorleesdag Catharinahof

'Samen genieten van gebeurtenissen uit het verleden'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Vrijdag 4 oktober 2019. In de liften en de gangen van Catharinahof is het een drukte van belang. Rollators en scootmobielen begeleiden belangstellende bewoners van het Graafse centrum voor wonen, zorg en ontmoeting naar de Verenigingszaal. Daar worden ze ontvangen door Anke Liefrink, activiteitencoördinator. Het is “volle bak”: met passen en meten heeft uiteindelijk iedereen zijn plaats gevonden. Er is koffie en thee. Een groot stuk appeltaart met slagroom is al het eerste hoogtepunt van deze voorleeslunch, georganiseerd door Catharinahof in samenwerking met Biblioplus.

Anke Liefrink is zichtbaar blij met de grote belangstelling: “Het is vandaag Nationale Voorleesdag”, begint ze. “Maar ook nog eens Nationale Ouderendag, Dierendag en Kinderboekenweek. Kortom, het is feest. Vandaag vieren we dat samen met jullie, met het voorlezen van het landelijk voorleeslunchverhaal van Maarten Spanjer. Een speciaal welkom aan de wethouders Anja Henisch en Rick Joosten en aan de directeur van Biblioplus, Cyril Crutz”.

Wethouder Henisch leest voor
Voor Anja Henisch is Catharinahof altijd weer een thuiskomen. Ze zit dan ook lekker op haar gemak in een prachtige zetel en begint met het verhaal van Maarten Spanjer. Het is duidelijk te horen dat de wethouder een flink onderwijsverleden heeft. Het verhaal speelt in 1969. Vijftig jaar geleden, toen de aanwezigen in de kracht van hun leven waren. De kapotte tv, die weer even aanging door er een klap op te geven, was een herkenningspunt voor de luisteraars. Een lach van herkenning ging door de zaal. Het sfeerbeeld van de defecte tv op de avond dat de voetbalwedstrijd Ajax tegen Benfica werd uitgezonden, paste naadloos in de soms broze herinneringen van de aanwezige senioren. Het applaus voor wethouder Henisch, toen ze klaar was met haar verhaal kwam dan ook recht uit de vele harten. Wethouder Rick Joosten had zich ondertussen een uitstekende dienstverlener getoond met het voorzien van koffie en gebak.

Samenwerking
“Deze voorleeslunch is een opmaat naar meer”, meldt Cyril Crutz, de enthousiaste directeur van Biblioplus. “Catharinahof en Biblioplus willen elkaar vanuit ieders kracht versterken. Het gaat daarbij vooral om leesplezier en media. We volgen daarvoor een aantal stappen. Op dit moment wordt de aansluiting van de bibliotheek van Catharinahof op de bibliotheek van Biblioplus verbeterd. Met als doel om de collectie van Catharinahof met gerichte, tijdelijke collecties te verrijken. Ook zal een groep bibliotheekmedewerkers activiteiten opzetten rond de belevenistafel. Tot slot komt er een generatieverbindende activiteit in samenwerking met Kinderdagverblijf De Kleine Buddha. Dat zal rond de Nationale voorleesdagen in januari 2020 plaatsvinden”.

Anke Liefrink: “Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen”. Nou, dat laatste gebeurde zeker. Er werd nog een tijd nagepraat over het verhaal. Een mevrouw vond de man uit het verhaal “een rotkerel”. Een andere mevrouw: “Het is gezellig zo. Samen met anderen naar een mooi verhaal luisteren. Mevrouw Henisch vertelde het goed”.
Een puntje van “kritiek” was er ook: “Het had best nog langer mogen duren”.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties