Grave

Samen aan Tafel in Grave stopt

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De werkgroep Samen aan Tafel heeft vanwege de coronamaatregels besloten te stoppen met haar activiteiten.

“24 september 1998 was een gedenkwaardige donderdag”, vertelt Ria de Vreede-van Os namens de werkgroep. “Op initiatief van enkele vrouwen uit de protestantse gemeente Grave en de toenmalige RK Parochie Grave was bij wijze van proef een middagmaaltijd georganiseerd voor mensen uit beide kerkgemeenschappen. Tijdens de maaltijd zou van ‘gedachten kunnen worden gewisseld’. In diverse plaatsen was al iets dergelijks opgezet onder de gedachte dat er tussen de kerkgemeenschappen meer is dat bindt dan dat scheidt.”

Die gedachte bleek ook in Grave op te gaan. Ria: “De proef was een succes en daarna was de zaal van de protestantse kerk nagenoeg iedere laatste donderdag van de maand volgeboekt. Dat vooraf boeken was toen al nodig en kon aanvankelijk bij de familie Lieverdink en later bij de het parochiecentrum. De belangstelling was zo groot dat er zelfs regels moesten worden gesteld: boeken was pas mogelijk vanaf de eerste van de maand en kon maar voor 2 personen tegelijk.”

Er was slecht één korte onderbreking toen de protestantse kerk werd verbouwd. Ook in de vakantie periodes werd gekookt, gegeten en gepraat. “Dat alles was mogelijk door de inzet van een groep vrijwilligers die maandelijks de aanbiedingen in de supermarkten onderzochten, de inkopen deden, kookten, tafels dekten, afwasten en verder alles deden wat nodig was om er voor te zorgen dat de bezoekers telkens met een in meer opzichten voldaan gevoel naar huis gingen.”

De prijs van de maaltijd is in de loop van de jaren wel wat gestegen, maar kon vooral dankzij verstandige inkoop en creatieve kookkunst laag worden gehouden. Ria: “Dat kerkbestuur en kerkenraad een flinke bijdrage leverden in de kosten van de accommodatie heeft natuurlijk ook flink geholpen. Het bleek zelfs mogelijk jaarlijks een feestelijk kerstdiner te verzorgen en in september 2018 het 20-jarig jubileum te vieren. De werkgroep hoefde daarvoor niet te koken en de deelnemers niet te betalen.”

Achteraf is het verstandig gebleken met het vieren van het jubileum niet tot 2023 te wachten, geeft Ria de Vreede-van Os aan. “Corona ofwel COVID-19 heeft dit voorjaar roet in het eten gegooid. Er moest met de activiteiten worden gestopt. Alternatieven voor het echt samen eten zijn er binnen de RIVM-regels niet en het ziet ernaar uit dat dit voorlopig ook niet het geval zal zijn. Het is zelfs onwaarschijnlijk dat de oude tijden zullen herleven. Het heeft dan ook geen zin door te gaan met het reserveren van tijd in de Bagijnenkerk zonder er iets mee te doen. De werkgroep en bankrekening in stand houden is ook nutteloos. De werkgroep heeft daarom met pijn in het hart besloten met de activiteiten te stoppen. De bankrekening wordt opgezegd en het saldootje eerlijk verdeeld over kerkbestuur en kerkenraad. Het wachten is op een nieuwe wereld met nieuwe initiatieven. Het was mooi, maar het boek is uit.”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties