Grave

Schrijver van Graafse oorsprong

Roderick Leermakers wint Harland Awards

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De in Grave opgegroeide Roderick Leermakers won zaterdag de eerste prijs van de prestigieuze Harland Awards Verhalenwedstrijd. Leermakers, die schrijft onder het pseudoniem Roderick  Leeuwenhart, won de 39e editie van de schrijfcontest met zijn korte sciencefictionverhaal Sterrenlichaam.

De prijsuitreiking van de Harland Awards met Roderick Leermakers (tweede van rechts).

De jury noemde Sterrenlichaam een 'origineel verhaal, met realistisch (en misschien ook bedroevend) toekomstperspectief'. "Het idee voor mijn verhaal ontstond in de V&D in Deventer, tijdens de faillissementsperiode van de keten", vertelde Roderick in zijn dankwoord. “Het was alsof ik in de buik van een enorm, stervend beest zat.”

Over de Harland Awards
De Harland Awards zijn de bekroningen voor de Nederlandstalige verbeeldingsliteratuur, in de genres fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme, georganiseerd door de Stichting ter bevordering van het fantastische genre. De Harland Awards kennen een veertigjarige traditie, waarin een jury van recensenten, redacteuren en professionele auteurs jaarlijks de prijs uitreikt voor beste ingestuurde korte fictie. Daarnaast is er sinds twee jaar de Harland Awards Romanprijs.

Roderick Leeuwenhart
De van oorsprong Graafse Roderick Leeuwenhart schrijft al sinds 2001 voor AniWay, een Nederlandstalig tijdschrift over Japanse popcultuur, en is daarnaast actief als game- en filmjournalist. Hij deed een studie Animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en heeft ook een tijdje in Hollywood gewoond en gewerkt. Een geek in hart en nieren.

De Pindakaas en Sushi-trilogie is zijn debuut als schrijver en de eerste romanreeks over het groeiende enthousiasme voor Japan onder Nederlandse jongeren. Een community waar hij zelf al meer dan vijftien jaar deel van uitmaakt. Om die ervaringen een plek te geven en iets te doen met zijn passie voor Japan, bedacht hij Pindakaas en Sushi. Het schrijven van de eerste versie kostte hem maar één maand – hoewel het afmaken van het boek daarna nog anderhalf jaar duurde. In 2014 verscheen het boek dan eindelijk, bij de start van Uitgeverij Leeuwenhart zelf, en werd het door de fans meteen met open armen ontvangen. Precies een jaar later kwam Pindakaas en Sushi 2 uit, best een prestatie voor een boek dat een stuk dikker is dan zijn voorganger. In het jaar daarop schreef Roderick vooral korte verhalen, waaronder Kinderen van de ijstijd, die door Quasis Uitgevers in 2016 werd gepubliceerd. En na een lange wachttijd kwam in februari 2017 dan toch eindelijk het laatste deel van de reeks uit, Pindakaas en Sushi 3. Zijn eerste young adult-serie nog geen maand onder de riem, of het eerstvolgende project werd alweer enthousiast begonnen. Wat dat precies is, blijft nog even geheim.

'Griezelboeken'
Vanaf zijn jeugd was Roderick al niet weg te slaan van boeken en leende elke week de bibliotheek leeg. "Ik las het liefst griezelboeken van Paul van Loon, Tais Teng en Eddy C. Bertin. Later ontwikkelde ik een liefde voor sciencefiction, want wie wil er nu niet (in boekvorm) ooit eens in een ruimteschip de sterren verkennen?"

Kijk voor meer info over de boeken van Roderick op www.uitgeverijleeuwenhart.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?