Grave

17 september herdenking bij het monument bij de brug

Robert Melsen al 50 jaar betrokken bij wel en wee veteranen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Robert Melsens ouders woonden in de Rembrandtstraat in Nijmegen, in de brandhaard van de oorlog. Als kind werd hij er nog dikwijls mee geconfronteerd. Er reden nog steeds tanks door de straat, bemand door Engelse soldaten: “Mijn belangstelling was door de verhalen van mijn vader gewekt. In mijn jeugdjaren begon ik te beseffen dat dit voor bevrijders en bevrijden een enorme impact gehad moet hebben. Ik stelde mijn vader steeds meer vragen en ging me nog intensiever in de geschiedenis verdiepen.”

Soldaten moesten lang wachten op de doorbraak in Arnhem, die mislukte. Uit de vele ontmoetingen tussen burgers en soldaten ontstonden vriendschappen, die een leven lang duurden. Slechts een overlijden maakte daar een einde aan, waarna de kinderen de zo gekoesterde vriendschappen voortzetten. Soldaten werden in gastgezinnen opgenomen. Maar ook hier maakte overlijdens een einde aan. Robert: “Dat is toen gestopt, dus we maakten er een vereniging van en gingen voortaan met z’n allen naar Motel Nuland. Ik had namelijk gemerkt dat de veteranen graag terugkwamen. Zij kwamen per boot of vliegtuig in Nederland aan en gingen naar de tijdelijke thuisbasis in Nuland. Van daar uit vertrokken we naar de diverse herdenkingen. We gingen naar het Engelse kerkhof van Jonkerbos, naar het Canadees kerkhof in Groesbeek en het Engels kerkhof in Milsbeek. En natuurlijk op 17 september naar de grote parade in Nijmegen. Met veel veteranen, oude voertuigen met veteranen. Speeches door diverse hoogwaardigheidsbekleders, soms met bezoek van Koningin Beatrix. En daarna gezamenlijk over de Waalbrug. Tweemaal mocht ik als marsleider voorop in de stoet. Iets wat me als Nijmegenaar heel wat deed. In Engeland was inmiddels de Market Garden Veterans Association opgericht (MGVA). Ook in Nederland werd een gelijknamige vereniging gekoppeld aan de Engelse. Na enkele jaren als vrijwilliger te hebben meegelopen werd ik officieel als lid van de MGVA geïnstalleerd. Op 17-07-1968. Door Charles Reeves, president van de MGVA Nederland. Aanstaande maandag precies 50 jaar geleden. Doel van de Stichting was in eerste instantie het organiseren van de jaarlijkse Battlefield Tours rond Nijmegen en Arnhem. Tevens werd de route vanuit België tot en met Arnhem georganiseerd. Na het overlijden van Charles Reeves kreeg ik van voorzitter Ard van Hulst de Meditorious Award uitgereikt. Omdat ik Charles Reeves had beloofd om na zijn dood de stichting levend te houden, ben ik er met volle kracht tegenaan gegaan”.

Monument Grave
In 1992 kwam Robert in Grave wonen. Hij liep er Jan Timmermans tegen het lijf. De twee gelijkgestemden konden het goed met elkaar vinden en dat duurt tot de dag van vandaag. “Het kostte nogal wat moeite, maar uiteindelijk lukte het om vlak bij de brug ook in Grave een monument neer te zetten”, vertelt Robert verder. “Ik maakte wat tekeningen, iets wat ik in mijn dagelijks werk ook dagelijks deed, ronselde sponsors en kreeg een positief bericht van een fabriek uit Ridderkerk dat ze dit monument wel wilden maken. Op 17 september werd het monument onthuld. Ontelbare veteranen en de Erewacht van The American Colour Guard waren erbij. Wat was ik blij. In 2004 zijn in overleg met Evert Vos en Jan Timmermans aan beide zijden van het monument verklaringsteksten geplaatst”.

Ook komende 17 september zal weer stil worden gestaan bij de vreselijke gevechten die ook hier bij de Graafse brug zijn gevoerd. De doden die toen gevallen zijn zullen herdacht worden. Toespraken zullen ons in woorden over de verschrikkingen vertellen. Volksliederen zullen ten gehore worden gebracht. Als laatste is dan Robert Melsen aan de beurt met het voordragen van de Exhortation. Robert doet dat dan voor de 23ste keer. Hij kan er nog steeds ontroerd van worden: “Het is de blijvende herinnering aan wat er gebeurd is. We vergeten nooit de mensen die hier voor ons gevochten hebben. Een halve eeuw is Robert al met de veteranen bezig. En hij is nog lang niet van plan om te stoppen: “Dat het al vijftig jaar is zie je niet zelf. Je voelt het. Een bezieling. Een warmte om de herinnering vooral levendig te houden”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties