Grave

Ria en Thijs Keereweer vieren Diamanten Huwelijk

Door Freddy Klooté

GRAVE - Ria en Thijs Keereweer ontmoetten elkaar als in een sprookje. Ria uit Berghem, 14 jaar jong, had haar Eerste Communie gedaan en mocht ter gelegenheid daarvan naar de speeltuin van de Nachtegaal in Velp. Thijs (17) stond van achter de omheining te kijken: “Ik zag haar met die mooie witte sokjes aan en was op slag verliefd. Ze werd begeleid door haar zussen. Maar ze zag me ook. En we bleven elkaar zien. Heel af en toe. Meer zat er niet in”. Ria kan er nog om lachen. “Soms kwam hij in Berghem op de fiets langs onze boerderij. Een paar keer belde hij aan en zei dat hij een lege band had. En leende onze fietspomp”. Het was een spannende verkering, met stiekeme ontmoetingen. Tijdens Ria’s oppasmoment bij de buren van de naastgelegen boerderij kwam het uit. En mocht Thijs ook zonder lege band binnenkomen.

Ria: “Ik ben in 1943 in het ziekenhuis in Oss geboren. We woonden in Berghem op een boerderijtje, met koeien, schapen en kippen. Ons gezin bestond uit vader, moeder en 11 kinderen. De lagere school en een jaar huishoudschool deed ik in Berghem. Twee km heen lopen, twee km terug, en ’s-middags weer hetzelfde. En daarna was het meteen werken geblazen. Overdag bij ingenieur Post van de Organon. ’s Avonds in de fabriek van Organon. Best wel pittig. Maar dat was gewoon in die tijd zo”.

Thijs: “Ik ben in 1940 op de Markt in Grave geboren. Op de plaats waar ze nu ijs verkopen. Toen had je daar een café. Ik ben de oudste van 7 kinderen, 4 jongens en 3 meisjes. Na de lagere school ging ik naar de ambachtsschool in Boxmeer. Op de fiets. Afdeling metaalbewerking. Ik haalde goede cijfers, maar ben na de vakantie van de tweede klas niet meer terug gegaan. Ging aan de slag bij de bouw van de steenfabriek van Savelkouls. Die kwam op de plaats waar nu Catharinahof staat. Daar heb ik 12 jaar gewerkt. Daarna heb ik nog heel lang op de slagerij van Homburg in Cuijk gewerkt. Weer fietsen. Het laatste jaar kon ik met de bus”.

Na twee jaar verkering zijn Ria en Thijs in 1961 getrouwd. Thijs: “Ria was 18 en ik was 21. De eerste maanden bij mijn moeder in de Le Sage ten Broekstraat. Daarna kregen we ons huis in de Willem Jacobsstraat waar we nu nog steeds wonen”. “In het begin was het wel wennen. Iedere dag ging ik met de bus terug naar Berghem. Thijs was werken op de Homburg. Tot mijn moeder zei dat ik toch echt in Grave woonde en daar mijn thuis was. Dankzij mijn schoonouders ben ik toen aan de verhuizing van Berghem naar Grave gewend geraakt”, vertelt Ria. Thijs laat een foto zien die onlangs is gemaakt: “Hier staan ze allemaal op. 3 kinderen, 8 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Onze grootste schat”.

Gezelligheid troef
De grootste hobby van Ria is wel het kienen geweest: “Samen met onze dochter Miranda zijn we overal in de buurt wezen kienen. Gezellig was dat. En spannend. Ook was ik, net als Thijs een echte voetbalfan van ons clubje GVV’57. Elke thuis- en uitwedstrijd waren we erbij”. Thijs schiet keihard in de lach: “Ria maakte eens opmerkingen aan het adres van de grensrechter. Die riep de scheidsrechter erbij. Hij vroeg me of ik die vrouw kende. “Ja, van gezicht wel”, antwoordde ik. Hahaha. Ria werd van het sportpark weggestuurd”. Ook sport op televisie zien ze graag. De wedstrijden van afgelopen wedstrijden worden nu toch nog even besproken. Ook naar het wielrennen kunnen ze urenlang kijken. Over Parijs-Roubaix kunnen ze heel wat vertellen. En natuurlijk de Formule 1. Vooral door Max. Geen race slaan ze over. Ook al gezellig. En spannend.

“We hebben tot twee jaar geleden ook veel gereisd”, zegt Thijs. “Naar Turkije, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije, Cyprus, Frankrijk en België. Toen Ria twee jaar geleden een hernia kreeg was dat over”. Ria: “Maar zo vlug het weer gaat trekken we er weer op uit”. Tussendoor vertelt Thijs nog het verhaal hoe Ria 5 jaar geleden het leven van haar broer redde. “Hij had een stamceltransplantatie nodig. Niemand kon hem die geven. Zelfs zijn tweelingbroer niet. Toen liet Ria zich onderzoeken. En warempel, dat was een goede match. Zo zorgde zij ervoor dat ook die broer afgelopen zaterdag weer gezond op ons feest kon zijn”. Blijft nog 1 grote hobby van Thijs over: lopen. “Ik heb 26 keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen, waarvan 17 keer met onze dochter Miranda. Ik heb geen enkele keer opgegeven. Het was elk jaar één groot feest”.

Een gelukkig diamanten paar, dat gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan: “We hebben het altijd goed gehad”.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties