Grave

Repair Café: eerste stop voor je aan het klussen slaat

Door Lis

Als de eerste zonnestralen komen piepen en het weer langer licht blijft maar nog niet te warm is, is het een ideaal moment om klusjes uit te voeren. Kleine herstellingen hier en daar, een likje verf, een serre in elkaar knutselen, de lente is een echt klusseizoen. Het is je huis klaarmaken voor de zomervakantie, twee maanden waarin we liever zoveel mogelijk genieten van de zon en er geen tijd is om te klussen omdat we in die periode meestal een vakantie buitenshuis inplannen. Klussen start met goed gereedschap. De Repair Cafés draaien deze maanden extra goed. (foto: Pixabay, LadyDIY)

Hoewel iedereen graag in een huis woont dat glimt en waarin alles werkt naar behoren, hebben Nederlanders er toch moeite mee om effectief aan de slag te gaan. Uit onderzoek blijkt dat het liefst twee jaar duurt eer we een klus daadwerkelijk aanpakken. 16% van die klussen stellen we zelfs vier jaar uit. Nochtans gaat het niet om onbegonnen werk. Onder klussen verstaan we muren verven, plinten leggen of elektriciteitskabels wegwerken. Malen we dan toch niet zo om een verzorgd huis. Jawel, want twee derde van de Nederlanders ergert zich blauw aan klussen die blijven liggen en bij de helft van de koppels zijn uitgestelde klussen de oorzaak van ruzies.

Samen repareren
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Repair Cafés overal opduiken. Ondertussen zijn er al meer dan 1.500. Niet alleen in Nederland maar ook in België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en nog tientallen andere landen tot zelfs in Japan en Indië toe. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en –vaardigheden op allerlei terreinen. Dichter bij ons vindt in Grave elke eerste woensdag van de maand een Repair Café plaats en dit van 14 tot 17 uur in Catharinahof.

Is je gereedschap stuk of staat de herstelling van je strijkijzer op de to do-lijst, spring dan even binnen in een Repair Café. Je bent er in aangenaam gezelschap van vrijwilligers met kennis van zaken. Het zal je zin in klussen doen toenemen, zeker als je daarna het eerste klusje op je lijstje kan afvinken. Tevens is goed gereedschap belangrijk om aan de volgende klus te beginnen. Basismateriaal dat je nodig hebt, zijn een gewone rechte hamer, een tang, een zaag, twee schroevendraaiers, een stanleymes en een accuboormachine. Om zeker te zijn van kwaliteitsvol materiaal koop je dit gereedschap apart. Laat je niet verleiden om een koffer te kopen waar alles al in zit. De kwaliteit daarvan is meestal ondermaats.

Hoogwaardig materiaal
“Bij de meeste moderne boren krijg je een koffer met bijbehorende onderdelen. Boormachines zijn nutteloos zonder boortjes. Kijk daarom altijd of die bij de boor zijn inbegrepen, voordat je hem koopt. Sommige modellen hebben extra batterijen of een extra handvat om de grip te verbeteren”, weet Kurt Visser van TOOLKIEZER. “Ook bij de schroevendraaiers bestaan er veel verschillende soorten: van elektrische modellen met een accu, tot handmatige modellen, elk weer gemaakt vanuit een ander materiaal. Idealiter moet je op zoek gaan naar een product dat is gemaakt van hoogwaardige materialen die bij je werk passen en dat comfortabel in de hand ligt.”

Beginnende doe-het-zelvers zullen veel hulp vinden op de Klussen voor beginners-app. Je vindt er handige schema’s die je stap voor stap uitleggen hoe je een bepaalde klus moet aanpakken, en dat voor tientallen klussen. Dat gaat van hoe behangpapier verwijderen tot een gordijnrail ophangen. Er staat ook bij welk gereedschap je voor een klus nodig hebt. Als laatste dienst geeft deze app een overzicht van klustips die je echt nog niet kende. Of weet jij hoe je een afgebroken steel uit een spade haalt?

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties