Grave

Remembrance Day: ‘We moeten blijven gedenken'

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Drie rechte witte stenen op het kerkhof van Grave. Drie jonge Engelse militairen, gesneuveld voor onze vrijheid, liggen tussen alle andere graven. Het zijn twee piloten en een grondmedewerker van de Royal Air Force die op het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op jonge leeftijd, Patrick Joseph Culligan 21 jaar, Albert Collyer 25 jaar en Oliver Lee 34 jaar.

Jan van Thull en Willem van den Berg, beiden oud-militairen, en Ferry van den Hark, zijn als vrijwilliger betrokken bij het Kazematten Museum. Ze organiseren op zondag 14 november op het kerkhof aan de Cuijkse dijk om 10.30 uur een kleinschalige herdenking op Remembrance Day. Deze dag is voor het Verenigd Koninkrijk vergelijkbaar met 4 mei in Nederland: de officiële dodenherdenkingsdag. Burgemeester Toon van Asseldonk van Grave is bij de herdenking aanwezig en legt een krans.

Willem van den Berg: "Het is op 11 november dat wereldwijd de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Elk jaar herdenkt Londen degenen die zijn omgekomen in de oorlog met herdenkingen op en rond Remembrance Day. Op het 11e uur van de 11e dag van de 11e maand in 1918 vielen de kanonnen van het westelijk front stil, na meer dan vier jaar ononderbroken oorlogvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog. In veel delen van de wereld nemen mensen elke 11 november om 11 uur twee minuten stilte in acht, ter nagedachtenis aan degenen die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog en in recentere conflicten. De kleinschalige herdenking in Grave vindt daarom plaats dichtbij deze datum".

Wie zijn de mannen op het kerkhof waar zondag de herdenking plaatsvindt? Jan van Thull: "Collyer kwam om het leven toen het militaire transport waar hij in meereed gebombardeerd werd. Hij woonde in Londen en was getrouwd. Culligan uit Sallisbury overleed toen zijn vliegtuig over de kop sloeg door een klapband tijdens het taxiën op het vliegveld in Mill. De gehuwde Lee uit Durham raakte zwaargewond toen het vliegveld in Keent om 11.00 uur in de ochtend werd aangevallen door de Luftwaffe. Hij overleed later in het noodhospitaal in Grave, op 2 oktober 1944".

"We moeten blijven gedenken", zegt Van Thull, zelf veteraan en gepensioneerd militair, "omdat het niet vanzelfsprekend is dat we in een veilige en vrije omgeving wonen en werken, met water en eten, veel bomen en huizen van goede kwaliteit, ziekenhuizen en politie die ons beschermt en met scholen waar iedereen naar toe kan."

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties