Grave

Regering keurt herindeling Land van Cuijk goed en respecteert keuze Grave

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft vrijdag 4 november een positief advies uitgebracht over de herindeling in het Land van Cuijk (gemeenten Boxmeer, St. Anthonis, Cuijk en Mill en St. Hubert) en het wetsvoorstel voorgelegd aan de Tweede Kamer. De regering respecteert de mening van de meerderheid van de Graafse gemeenteraad om niet deel te nemen aan deze herindeling. 'Een herindeling dient van onderop plaats te vinden en er moet (lokaal) bestuurlijk draagvlak voor zijn', zo stelt de regering als belangrijke voorwaarde.

Er zijn op basis van bestuurskracht of financiën geen redenen om Grave tot een herindeling aan te zetten. De regering benadrukt dat een goede samenwerking tussen de gemeenten in deze regio wel van belang blijft om alle taken en opgaven te kunnen blijven opvangen.

Het blijft wel de wens van de provincie dat Grave aansluit, dit in verband met het regiobeeld. Maar de beslissing daarover is aan de inwoners via de peiling in maart geeft de regering aan.

Indien de meerderheid van de Graafse inwoners voor herindeling kiest, dan kan aansluiten op zijn vroegst per 2026, omdat de regering het proces van de herindeling van de andere vier gemeenten in het Land van Cuijk niet wil vertragen.

De regering benadrukt verder dat alle betrokken gemeenten, in het belang van continuering van de dienstverlening aan de inwoners van Grave, zich in dienen te spannen om hier tijdig goede afspraken over te maken. Maar geeft ook aan dat de dienstverlening aan de inwoners van Grave primair de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur van Grave is.

Lees hier het volledige advies van de regering https://www.raadvanstate.nl/@122687/w04-20-0351/.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties