Grave

Rechtvaardig - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Zo af en toe wordt ons gevoel voor rechtvaardigheid danig op de proef gesteld. Neem nou die Pool die een opa en oma en hun tweejarig kleinkind doodreed. Te hard gereden. Dat is al vier jaar geleden. Een eerste schok. Zo lang mag zoiets toch niet duren. De eerste straf was 120 uur werkstraf. Niet te bevatten. Hoe moet die moeder zich gevoeld hebben. Haar kindje en haar ouders dood. De vader gooide een stoel naar de rechter. In hoger beroep kreeg de Pool 15 maanden cel. Na bijna negen maanden gezeten te hebben werd hij vrijgelaten. Zijn vriendin stond op het punt een nieuw leven op aarde te zetten. Hij mag, omdat hij tot ongewenste vreemdeling is verklaard, niet meer naar Nederland terugkeren. Is dat rechtvaardig?

Acht kunstenaars knoeiden melasse uit een schelp, het merk van Shell, op de grond van het Van Gogh Museum. Ze protesteerden tegen de sponsorrelatie van Shell en het museum. De performancekunstenaars werden na het knoeien gearresteerd op verdenking van huisvredebreuk en vernieling. Liset Meddens, directrice van milieuorganisatie Fossielvrij NL, noemt het “echt buitenproportioneel” en “volstrekt belachelijk”. De advocaat beroept zich op vrijheid van meningsuiting. Is dat rechtvaardig?

Bij het LAKS (Landelijke Aktie Komitee Scholieren), een naam die me doet denken aan de spelling van onze taal, kunnen scholieren klachten over hun eindexamen indienen. Er zijn veel klachten. Over te moeilijke examens, te uitgebreide examens, te weinig tijd en dat soort zaken. Maar ook klachten om over na te denken. Zo klaagde iemand over een paardenposter die aan de muur hing. Hij raakte afgeleid omdat hij paarden verschrikkelijk vindt. Een ander klaagde omdat een horloge de hele tijd aan het piepen was. Een klacht ging over een wesp die het lokaal binnenvloog. De surveillant pakte een natuurkundeboek en wilde de wesp met één klap naar de bijenhemel slaan. Hij sloeg mis. De wesp vervolgde zijn weg en belandde op een docent. Uiteindelijk wisten twee surveillanten het monster te overmeesteren. Een student klaagde. Is dat rechtvaardig?

Een leerling van me overleed aan de gevolgen van kanker. Hij was amper twaalf. Is dat rechtvaardig?

De NRC volgde het spoor van € 800.000,- die vorige maand via giro 555 voor de mensen in Zuid-Soedan, door de Stichting Vluchteling werd uitgegeven. Het lijstje van uitgaven: *Support aan bases in het veld, 3,1%, *Steun aan hoofdkantoor Zuid-Soedan, 13,5%, *Transport, 6,1%, *Personeel, 48,4%, Voedsel en medicijnen, 21,9%, *Indirecte kosten, 7,0%. Iets meer dan 20% gaat dus op aan directe hulp en 80% aan personeel en operationele kosten. Is dit rechtvaardig?

Rechtvaardigheid heeft vele gezichten en nog meer interpretaties.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties