Grave

Mogelijk kleinere bussen ingezet

Provincies en vervoerders werken aan OV-oplossing Graafse brug

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Reizigers die gebruikmaken van het OV zijn gedupeerd door de afsluiting van de Graafse brug voor zwaar verkeer. Ook de (lijn)bussen vallen namelijk onder deze categorie. De provincies Noord-Brabant en Gelderland en vervoerders Arriva en Breng hebben een oplossing bedacht die voor een financiële bijdrage is ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Aan de hand van inspecties en onderzoeken heeft Rijkswaterstaat recent nieuwe inzichten verkregen in de staat van de John S. Thompsonbrug. Er zijn dringend reparaties nodig en daarom is de brug sinds 29 juli afgesloten voor verkeer zwaarder dan 10 ton. De afsluiting voor zwaar verkeer duurt tot de noodzakelijke reparaties zijn uitgevoerd.

De afsluiting is niet alleen hinderlijk voor de transportwereld en voor agrariërs met landbouwgrond aan de andere zijde van de brug, ook de reguliere lijnbussen mogen de brug niet meer over. Het betreft met name Lijn 9 (Grave–Nijmegen) en Lijn 99 (Uden-Nijmegen).
Diverse partijen zoeken naar een oplossing voor dit probleem. De provincie Noord-Brabant en vervoerder Arriva hebben inmiddels voor de inwoners van Grave en omgeving de OV-tarieven van de regiotaxi verlaagd. Men kan nu van de Regiotaxi gebruikmaken tegen het gereduceerde Wmo-tarief. Hiervoor is geen Wmo-pas nodig. Deze oplossing is overigens bedoeld voor de korte termijn. Zodra de scholen weer beginnen, is dit voor veel reizigers geen goede oplossing. Een andere oplossing waar naar gekeken wordt, is het rijden met ‘negen-tons-bussen’. Dit zijn reguliere bussen maar lichter door een andere brandstof- en aandrijflijn. Met zo'n bus kunnen binnen de gewichtsbeperking 15 personen mee naar de overkant. Daarnaast wil men een kleinere pendelbus inzetten tussen Nederasselt en Grave. Door slim passagiersstromen samen te voegen en/of te splitsen kunnen zo de lijnen 9 en 99 over de brug hervat worden. Er is ook gekeken naar de inzet van kleinere busjes en buurtbussen (max. 8 personen), maar dat is vanwege de coronamaatregelen niet haalbaar. De inzet van deze maatregelen brengt hoge kosten met zich mee. Provincies en vervoerders hebben hiervoor een financiële bijdrage aangevraagd bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het wachten is op een beslissing op dit verzoek.

De Graafse wethouder Lemmen is blij met de actieve houding van provincies en vervoerders: “Het zijn met name inwoners van de gemeente Grave die gedupeerd zijn door de stremming van de brug. Maar ik zie dat ook provincie en vervoerders dit als een serieus probleem ervaren en dat ze hun best doen dit op te lossen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties