Grave

Jonge vrijwilligers spreken ruim 100 boeken in voor blinden en slechtzienden

Project ‘Onzichtbare Helden’ succesvol afgerond

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op 31 oktober is het project Onzichtbare Helden door stichting Dedicon succesvol afgerond. Het project, dat een proeftuin was in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd, heeft bijna 50 jonge mensen de kans geboden ervaring op te doen met bijzonder en zinvol vrijwilligerswerk. Op hun beurt hebben de jongeren meer dan 2.500 uren in de opnamestudio’s van Dedicon in Grave en Rijswijk doorgebracht, om ruim 100 romans en schoolboeken en bijna 70 edities van kranten en tijdschriften in te spreken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Daarnaast waren er ook jongeren aan de slag als webredacteur en leesbegeleider.

Van april 2019 tot en met oktober 2020 konden jonge mensen tussen de 17 en 30 jaar zich aanmelden om voor 50 uur ervaring op te doen met het vrijwilligerswerk bij Dedicon. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat als die 50 uur zijn behaald, de jongeren blijven om meer boeken, kranten en tijdschriften in te spreken. Projectleider Anne Claire van der Lugt: “De absolute winst die we hebben behaald met dit project is het enthousiasme waarmee deze groep jonge mensen het vrijwilligerswerk bij Dedicon heeft omarmd. Winst voor henzelf met de ervaring die ze opdoen, voor Dedicon die ontzettend blij is met nieuwe vrijwilligers, maar vooral voor de mensen met een visuele of andere leesbeperking. De voorleeshelden hebben namelijk een aanzienlijke bijdrage geleverd in het aanbod van ingesproken boeken, kranten en tijdschriften.”

Waardevolle aanvulling op bestaande groep vrijwilligers
Bijna 300 vrijwillige voorlezers van Dedicon spreken jaarlijks ongeveer 2.000 (school)boeken en duizenden edities van kranten en tijdschriften in voor mensen met een visuele beperking of een andere leesbeperking, zoals dyslexie. Het aandeel jonge voorlezers was relatief laag, terwijl kinderen en jongeren met een visuele of andere leesbeperking het juist erg fijn vinden als een bepaald tijdschrift of boek wordt ingesproken door een leeftijdgenoot. “Door een proeftuin te zijn voor de maatschappelijke diensttijd konden we kijken hoe wij het beste jonge vrijwilligers konden werven en hoe wij hen een geschikte omgeving konden bieden om leuk en leerzaam vrijwilligerswerk te doen”, aldus Van der Lugt.

Doe de stemtest
Omdat de jonge vrijwilligers zo’n waardevolle aanvulling zijn op de bestaande groep vrijwilligers, gaat Dedicon ook na het project door met het actief aanmoedigen van jonge mensen om als vrijwilliger lectuur in te spreken voor mensen met een visuele of andere leesbeperking. Van der Lugt: “Uiteraard is iedereen met een goede stem en enthousiasme om boeken in te spreken van harte welkom, ongeacht de leeftijd. Maar we hopen dat ook in de toekomst jonge mensen willen ervaren dat dit vrijwilligerswerk een heel bijzondere en leuke manier is om een aantal vrije uurtjes in de week op te vullen en iemand anders ontzettend blij te maken.” Iedereen die interesse heeft om als vrijwilliger boeken of kranten en tijdschriften in te spreken, kan zich aanmelden door een stemtest in te sturen. Meer informatie is te vinden op www.dedicon.nl/over-dedicon/onze-experts/vrijwilligers

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties