Grave

Procrastinatie - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ik ben nu al een flink aantal jaren met vut en pensioen. Naarmate de jaren vorderen krijg ik steeds meer last van procrastinatie. Het doet geen pijn en is niet moeilijk uit te voeren. Het geeft soms zelfs een gevoel van opluchting, vrijheid en behaaglijkheid. Je kunt het alleen of met je partner uitvoeren.

Heb je een partner die er geen last van heeft, dan kan het een lastige kwestie worden, die kan uitmonden in een tijd van non-communicatie. Daarentegen behoort ook een fikse woordenwisseling tot de mogelijkheden.

Laat ik enkele voorbeelden noemen, gevolgd door een miraculeuze uitvinding die alle procrastinatie van de aardbodem kan doen verdwijnen. Je moet dringend nog iets voor je werk doen, maar je blijft hangen in een Netflixserie. Vrouwlief Ria kan wegens strijkwas bijna de deur van de kamer niet meer uit maar zegt: “Nog één aflevering”.
“Dat doe ik morgen wel”, is een veelgebezigde uitspraak bij het hebben van procrastinatie.

In een Belgische krant las ik dat een Canadese firma de oplossing voor dit ongemak heeft gevonden. Een bril, die bij procrastinatie je een spreekwoordelijke schop onder je kont geeft om je aan het werk te zetten, en menig dispuut tussen echtelieden voortaan onnodig maakt.
Procrastinatie is de zondagse naam voor uitstelgedrag. Een groot deel van jullie zal nu deemoedig het hoofd buigen en erkennen dat hij/zij er ook last van heeft. Van jong tot oud. Sommigen hebben er meer talent voor dan de ander. Ikzelf was hier buitengewoon begaafd in. Vooral op scholen als HBS en Kweekschool, stak dit euvel als een virus bij mij de kop op. Met als gevolg dat ik een paar keer mijn gedrag een jaartje mocht herhalen. En daardoor nog meer last van uitstelleritus kreeg.

En nu is daar de bril. De toekomst voor ons, uitstellers. Het accessoire heeft een onzichtbaar cameraatje in de frame dat alles opneemt wat je ziet. Al deze beelden worden geanalyseerd door een app. Als gebruiker kun je kiezen om in die app een overzicht te krijgen van alles wat je die dag hebt gedaan, maar je kunt nog een stap verder gaan. Let op. Je kunt de app ook zo instellen dat je een signaal krijgt wanneer je uitstelgedrag vertoont. Het signaal kan een lichtje zijn dat irritant begint te flikkeren in je ooghoek of een alarmgeluid produceren dat uit de speakers van de bril komt. De prijs zal rond de 200 euro liggen.
Zo, dat is toch even schrikken, nietwaar? Je zult het maar van je partner onder de kerstboom vinden. Of door Sinterklaas persoonlijk overhandigd krijgen. Dan moet je thuiswerken en op tv is de Tour bezig. TuuuuuuuuuuT zegt je bril. Of even languit op de bank na op de helft van je opdracht te zijn beland. Flitserdeflits in je ogen.

Vrouwlief Ria heeft geen belangstelling voor deze wereldeconomiereddende bril: “Ik draag al een bril”. Vind ik persoonlijk geen sterk excuus. Ook zelf kan ik blijkbaar niet overtuigend weigeren. “Jij bent nog te lui om zo’n ding te bestellen”, zei ze. Met een glimlach. Dat dan weer wel.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties