Grave

Prins Bernhard-belasting - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Zo vlak voor de nieuwe Kamerverkiezingen weten de grote denkmeesters van de verschillende partijen van gekkigheid niet meer wat ze nú weer moeten verzinnen. “Aanpak huisjesmelkers? Ja, dat willen we al vijf verkiezingen lang. Is er nooit van gekomen. Zullen we eens stunten? We noemen het Prins Bernhard-belasting. Lachen man”.

Zoiets zou zomaar gebeurd kunnen zijn op het partijbureau van de PvdA. “Kan dat wel? Komt daar geen gezeik van? Hopelijk wel. Veel gezeik”. De prins in kwestie heeft inderdaad nogal veel huizen in zijn bezit. Waarschijnlijk hard en slim gewerkt. Zelf bij elkaar gesprokkeld. En dat voor een prins. De gemiddelde Nederlander heeft het niet zo op bijdragen uit de staatsruif aan leden van het Koninklijk Huis en aanverwante familie. Zakkenvullers. Leven van onze belastinggelden. En nu komt er eens een prins die zijn geld zelf verdiend heeft en wordt ook hij aan de schandpaal genageld. Vreemd volkje hoor.

Ik vraag me af of een hoog op de publieke ladder staande moslim ook door meneer Asscher en zijn club gepakt zou worden en zij bijvoorbeeld Mohammedbelasting zouden durven heffen op het geluid van de gebedshuizen. Ik betwijfel dat ten zeerste. Of Maradonabelasting op de aankoop van snuifmiddelen. Wat te denken van verhoging van de benzineprijs, die dan, wegens overvloedig brandstofgebruik de Maxtax zou worden genoemd? Of, met een knipoog naar de PvdA: “Het kwartje van Max”.
Vreemde lui hoor, die politici.

Neem nou Thierry Baudet. De God van rechts, die plotseling het volk veroverde, als de niet-extreme Wilders. De man die bijna overal zoveel stemmen won, dat het in zijn hoofd is gaan spoken. Zijn overwinningsspeech zag hij als een bijbel voor de toekomst. Hij zag uilen de vleugels spreiden. Aangevallen worden door universiteiten en de pers. Omhooggevallen netwerkers noemde hij politici, of: mensen die nog nooit een boek hadden gelezen. Zijn toespraak was eigenlijk alleen voor hemzelf bedoeld. Alleen hij, de oprichter van al dat moois, begreep wat hij zei. Nu zijn verhaal aan duigen is gevallen, blijft het zinloos raaskallen over.

Terug naar Prins Bernhard. Bijna was hij de ongekroonde koning van het circuit van Zandvoort geworden. Als corona niet tussenbeide was gekomen, was er een echte Grand Prix Formule I geweest. Op zijn circuit. Gadegeslagen door miljoenen tv-kijkers en een half miljoen al dan niet clandestiene duinkijkers. De prins zou op de schouders zijn gehesen, samen met Max, die de race natuurlijk had gewonnen. Ook dan had zijn naam door heel Nederland geklonken. Niet als de man van de Prins Bernhard-belasting, maar als de nieuwe naamgever van het Prins Bernhardcircuit van Zandvoort.

‘t Kan verkeren, zei de oude Bredero. Of mag die man ook al niet meer geciteerd worden?

Freddy Klooté

|Doorsturen

Quintin van Zuijlen

2020-12-06 19:56:30

Freddy beweert dat Prins Bernhard zijn eigen geld heeft verdiend en daarom in mindere mate bekritiseerd behoort te worden dan het merendeel van het Kongingshuis. Dan komt bij mij de vraag op, hoe is de adel historisch gezien aan zijn macht en rijkdom gekomen? Het antwoord, uiteraard, is dat de adel het eigendom op de beste grond had en hoge huren eisten om deze te gebruiken. Verdienden zij hun eigen geld, of werkten anderen voor hun inkomen? Het antwoord moet hetzelfde zijn als voor Bernhard.

Even los van de Prins en of dat waar hij zijn geld mee vergaard heeft extra belast behoord te worden, het moet gezegd worden dat de huursector al een speciale extra belasting kent voor een specifieke groep verhuurders. Deze staat bekend als de verhuurdersheffing en wie raakt deze? De sociale huur, de sector die zijn uiterste best moet doen om vele miljoenen Nederlanders met lage en middelhoge inkomens van heel jong tot heel oud toch een huis te kunnen bieden, waaronder ook miljoenen zogenaamd essntiële werkers. Zij zijn al bij wet verplicht iedere cent die zij aan huur ontvangen terug te stoppen in woningen zodat wonen betaalbaar kan blijven en betaalbaar wonen goed kan blijven, en daar hebben ze het al moeilijk mee, en dan moeten zij letterlijk miljarden afstaan die hun particuliere collega's niet hoeven afstaan, collega's die alleen terugstoppen wat zij verwachten dat hen een grotere winstmarge op zal leveren en de rest in hun zakken mogen steken.

Wat dat betreft, laten we ons niet in de maling nemen dat Prins Bernhard niet meer belast zou mogen worden, het zou fijn zijn als hij al even hard belast zou worden als de miljoenen essentiële werkers die de sociale huursector huisvest.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties