Grave

Potjes - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

In de tijd dat alles in het onderwijs er nog rooskleurig uitzag, een werkweek van 50 tot 60 uur “een drukke” week werd genoemd, er op een vacature soms honderd (100) sollicitaties binnenkwamen, was de bekostiging een zaak van potjes. Uit de pot “Onderwijs” van het Rijk ging het benodigde geld naar het schoolbestuur. In mijn geval de gemeente Grave. Daar was ook weer een systeem van potjes werkend. Kleurpotloden mochten niet uit de pot “Boeken voor de bibliotheek” aangeschaft worden. Ook al was de pot voor die kleurpotloden (leermiddelen) leeg en was de pot voor de boeken nog bijna vol, “pot is pot” was het devies.

Door mijn “potervaring” wist ik dat ook de ontelbare subsidies die door de firma Nederland B.V. met gulle hand in buiten- en binnenland wordt uitgestrooid, in diverse potten hun basis hebben. Elke minister heeft zijn/haar eigen pot. Omdat het om bedragen gaan die de kosten van kleurpotloden te boven gaan, heeft de minister een regiment aan adviseurs, die de vele aanvragen kunnen beoordelen. Maar ondanks dat regiment komen er af en toe bedragen voorbij, waarvan ik toch even de wenkbrauwen optrek. “De Rihanna-vraag” om 100 miljoen euro voor internationale hulp aan onderwijsbehoeftigen in de wereld, vond ik, voor een klein land als Nederland, veel. Een bedrag van een tiental miljoen (het precieze bedrag is me ontgaan), voor het organiseren van gemeenteraadsverkiezingen in een Syrisch dorp, vond ik nogal bijzonder. Zeker toen bleek, dat het dorp, bij een controlebezoek, weer was gebombardeerd, wat de verkiezingen overbodig maakte. In oorlogssituaties veranderen dingen nogal snel.

En dan nu “het potje subsidie aan terroristische organisaties”. Een greep daaruit aan het Syrische Jabhat al-Shamiya en nog vijf andere gewapende groepen, blijkt niet in heel Nederland met gejuich te zijn ontvangen. Zeker niet toen bekend werd aan welke ernstige mensenrechtenschendingen deze groepen zich hadden schuldig gemaakt. Ondanks het feit dat ik me geen oorlog zonder genoemde mensenrechten te schenden kan voorstellen, brak deze subsidie alle voorstellingsvermogen. Zelfs bij de leden van de Tweede Kamer. Jawel, ook bij de leden van de coalitie. De “gulle gevers” waren nota bene gewaarschuwd dat genoemde groeperingen niet pluis waren. Maar niet luisteren hè, want “het komt uit mijn potje”.

Inmiddels is men druk bezig met wie dit hopeloze blunderwerk in de kamer moet verdedigen. Weer minister Blok? Die man moet het verdedigen wel in de genen hebben. Maar dat was weer een ander verhaal.

Freddy Klooté 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties