Grave

Potje - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Als we terugblikken in de geschiedenis komen we er eigenlijk niet zo best van af. En dan zeg ik het nog heel voorzichtig. Na tijden van wennen aan het rechtop lopen zijn we met de ontwikkeling in onze koppen begonnen. Dat was niet zo eenvoudig. Het was vreten of doodgaan. Vechten of sterven in het harnas. Hele volksstammen werden onder de voet gelopen, mensen van elders gehaald om te dienen. Tot de dood erop volgde. Kortom, er zaten wel wat plannetjes in die verweerde koppen, maar hoe dat allemaal in het echt moest, dat was nog “een dingetje”.

Halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw hadden we de laatste uitbarsting van onze oerdriften achter de rug en werd er begonnen met een soort planning op de lange termijn. Er werd over dingen gepraat in plaats van het hoofd eraf hakken. De maatschappij begon vorm te krijgen.

We zijn amper 70 jaar verder. Alles wat ooit in mensenhoofden als plannetje heeft geleefd is gerealiseerd. Met als voorlopig hoogtepunt een helikoptertje dat we op Mars aan het vliegen hebben gekregen. Mijn God. Een helikoptertje op Mars. Ik had het nooit kunnen dromen. Ook nooit gedurfd.

De wereld is één grote vuilnisbelt. Wie wil zoeken vindt er mensen die smeken om water of een handvol rijst. Ook mensen met grote mitrailleurs lopen er rond. Schieten als razenden in het rond. Voor wie die live-beelden nog niet gezien heeft kan nog altijd naar de film van de week kijken op tv. In een hoekje van de belt reusachtige gebouwen. Met witwasmachines. Mensen met witte boorden die geld van boeven op echt geld laten lijken. Ze zijn niet alleen deftige directeuren maar ook agenten van politie die de overheid een handje moeten helpen om misdadigers te vangen. Verderop wordt op de belt een demonstratie voorbereid. Ze gaan protesteren. Tegen wat? Dat weten we nog niet, maar in ieder geval tegen de overheid. Die zetelt midden op de belt. Omgeven door allerlei mensen die rapporten schrijven, plannen bedenken, ministers helpen, en niet te vergeten helpen om boodschappen van die overheid die via persconferenties aan het volk meegedeeld zullen worden, alvast te lekken. Deze afdeling weerhoudt het beltvolk er niet van om met zo’n vijf miljoen te kijken naar de persco die al helemaal gelekt is.

Vreemd volk op die belt. Ze doen ook gewoon dingen waarvoor die belt bedoeld is: dingen die we niet meer nodig hebben, gewoon ter plaatse weggooien. En dat terwijl “iedereen” om het hardst roept, zelfs eigenaardige Zweedse schoolmeisjes, dat onze belt gespaard moet blijven. Kijk, dat snap ik dan niet. Eerst laten we hem naar de filistijnen gaan en vlak voordat de man met de grote kraan er komt om het hele zooitje op te pakken en weg te gooien in het zwarte gat, moeten we plotseling alsnog van onze belt gaan houden. Ervoor gaan zorgen. Desnoods met demonstraties. Een middel dat blijkbaar goed is voor alle belten ter wereld. Een soort paracetamol.

We hebben er in 70 jaar een potje van gemaakt. Ik vrees dat we het deksel niet meer zullen vinden.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Louis Sparidans

2021-04-23 12:36:44


Gecomplimenteerd Freddy. Je hebt hierboven zeker een punt gemaakt, waar ik het grotendeels mee eens ben.

Ik sta eveneens vaak in gedachten stil bij de toekomstverwachting voor onze kinderen en kleinkinderen.

Het belooft inderdaad niet veel goeds.

anton coolen

2021-04-26 14:43:58

Ik had vandaag een onderscheiding verwacht voor Louis. Wat heeft hij zich ingezet, zeker het laatste jaar middels een dikwijls opbouwend betoog. Daarnaast staat hij open voor opbouwende kritiek. Dat is dikwijls de naamloze reactie van lieden op zijn betoog.

Hij zal dus een jaar moeten wachten. Het is ook mogelijk dat de fusie eerst geregeld moet zijn en dat hij dan meteen ridder kan worden.

Zo ziet u, het komt allemaal goed. Blijf gezond.

Louis Sparidans

2021-04-26 20:50:36


Met alle respect voor je uitlating Anton, maar ik zie er zelf zéker niet naar uit. Ik beschouw mezelf alleen maar als een kritische burger. En niet meer dan dat.

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties