Grave

Positivo - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Geweldig nieuws in de krant gelezen. “De optimisten in ons land zijn in de meerderheid, na ruim tien jaar overheersing van de negatievelingen. Mijn hart maakte een sprongetje van blijdschap. Mijn konen kleurden rood van opwinding. Eindelijk. Mijn God, wat heb ik hier lang op gewacht. Een decenniumlang onder de knoet gezeten van mensen die niets meer zien zitten. En de omslag mag gerust fenomenaal genoemd worden. Elk kwartaal peilt het Sociaal en Cultureel Planbureau de stemming in Nederland. Al jaren. Tot mijn schande moet ik zeggen dat ik dat niet wist. Ook is mij nooit om mijn stemming gevraagd. Ook vrouwlief Ria is hierover nooit bevraagd. Dochter en kleinkinderen ook niet.

(foto: Lisa Koninkx)

De sprong van negatief naar positief is niet zomaar “een dingetje”. SCP-onderzoeker Paul Dekker moest zich zelfs achter de oren krabben, vooraleer hij kon meedelen dat hij die sprong niet kon uitleggen. Die sprong was ook niet mis: van een overweldigende 57% negatieven terug naar slechts 38%. Dus een wel heel ruime meerderheid van 62% wordt ’s ochtends met een glimlach wakker. Over twijfelaars wordt niet gesproken. “Wel zijn er vaak sterke schommelingen in de stemming van Nederland”, legt Dekker uit. “Die hebben dan te maken met gebeurtenissen in het nieuws”.

Deze peiling komt pal na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Ja, dan weet ik zelfs ook nog dat er dan nogal wat optimisten opstaan. De winnaars. En het aantal negativo’s is dan te zoeken bij de verliezers. Daar heeft Paul Dekker het ook over: “Laten we ophouden met zeuren. Dat is de stemming die nu post gevat heeft”. Misschien goed voor de politieke groeperingen om daar lering uit te trekken. Dus vóór de tijd van de verkiezingen ophouden met zeuren en de blijde boodschap verkondigen. Die blijde boodschap heet dan “optimisme voor de toekomst”. Bij de afgelopen campagne in ons mooie Grave zag ik termen als “bangmakerij” en “failliet Grave” voorbijkomen. Doemscenario’s waar de burger, volgens het stemmingsonderzoek van Dekker, inmiddels wel de buik van vol hebben, zorgden voor die partijen niet voor de gehoopte winst.

Over geluk gesproken, er bestaan zelfs gelukssociologen. Echt waar. Ruut Veenhoven is er zo één bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Optimisme is modegevoelig”, vindt hij. “Aantrekkende economie, dalende werkloosheid en stijgende huizenprijzen werken er aan mee”. En, om het nog duidelijker voor ons te maken: “Dat de lente op komst is kan het laatste zetje geven voor een positiviteitspiek”. Dat hij dit schreef tijdens die week dat het wel winter leek, maakt dat we zien wat voor een optimist Ruut is.

Ik wens jullie een heel gelukkig weekend toe. Met veel zon, en zonder gezeur.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties