Grave

Frank Peters met Benk Janssen op tournee in dubbeldekker

Poppenkastvoorstellingen in een rode Engelse bus

Door Twan Dohmen

LAND VAN CUIJK - Twee poppenkastspelers gaan komende week op zomertoer door het Land van Cuijk. In een Engelse dubbeldekker wordt een hilarische voorstelling gegeven voor kinderen.

Bovenin de bus spelen Frank Peters (60) uit Mill en Benk Janssen (68) uit Beek en Donk hun voorstelling met poppen. De dubbeldekker is in eigendom van Janssen, die met zijn poppentheater Kris-Kras een bekende artiest is in de regio.
“Wij kennen elkaar van onze vereniging van poppentheaters in De Peel. Dit is een club van poppenkastspelers, waarin wij ervaringen, gedachten en ideeën met elkaar uitwisselen”, aldus de Millse initiatiefnemer voor de tour. “Er is een klik tussen ons, om en om houden wij een voorstelling van zo’n half uur op de bovenverdieping van deze prachtige rode dubbeldekker.”

De toernee gebeurt in samenwerking met BiblioPlus, de bibliotheekorganisatie in de regio Land van Cuijk en Maasduinen. Doel is het lezen onder de jeugd te promoten. In het stuk wordt een brief voorgelezen en op zoek gegaan naar de aanwijzigingen van de schatkaart.
Het klassieke poppenkastspel staat centraal. Personages als Jan Klaassen, zijn vrouw Katrijn, een agent, de boef, de tovenaar en de heks treden op. “Dit is de echt ouderwetse poppenkast, waarin de één reageert op de ander. Een vrolijke voorstelling, die in ons geval altijd goed afloopt.”

In Engeland wordt Jan Klaassen nog wel eens met de knuppel de voorstelling uitgeslagen, in Nederland is dat volgens Peters niet voor te stellen. “Dat kan echt niet. Wij willen het leuk houden met een Jan, die ondeugend is, maar tegelijkertijd ook de schlemiel en de held.”
De Millse poppenkastspeler geeft jaarlijks zo’n 140 dagen voorstellingen. Het is zijn beroep geworden. “Ik speel al 45 jaar. Overal waar ik kom is het feest”, zegt hij. “Misschien komt dat omdat ik vrolijk van aard ben. Een vrolijke druktemaker, die altijd opgeruimd is.”

Een poppenkastvoorstelling is het meest geschikt voor jeugd van 3 tot en met 9 jaar. “Zij zijn druk van opwinding als de voorstelling begint en gaan na afloop met een lach naar huis.”
De tour begint maandag 8 juli in gemeente Bergen, dinsdag 9 juli wordt gemeente Cuijk aangedaan, woensdag 10 juli is Grave aan de beurt. Op donderdag 11 juli komt de dubbeldekker in Overloon, Oploo, Sint Anthonis en Wanroij. Vrijdag 12 juli is gemeente Gennep en Beugen aan de beurt. Zaterdag 13 juli Boxmeer en Oeffelt om te eindigen op zondag 14 juli in Rijkevoort en Mill.

Voor meer informatie, bel 06-12302095. Kaarten voor de voorstelling kosten 5 euro per persoon en zijn te bestellen via de bibliotheek, www.biblioplus.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties