Grave

Podiumplaats voor Graafse karter Jesse Smeets

Door Erwin Blatter van Blatter Media

GRAVE/BERGHEM - Het was voor karter Jesse Smeets opnieuw een bewijs dat hij en zijn team OW Karting op de goede weg zijn in de KZ2-klasse. De twintigjarige rijder uit Grave snelde zondag naar de derde plaats tijdens de tweede en laatste ronde van de BeneFit League. Als enige rijder met een IAME-motor nota bene. Hoewel nog volop in ontwikkeling liet Jesses resultaat in Berghem de potentie van de krachtbron zien. (foto: Gijs Kaligis/RaceXpress.nl)

Toegegeven, winnaar Joey Hanssen en nummer twee Robin Glerum waren nog net iets te snel voor hem, maar Jesse stapte na de finale met een uitstekend gemoed uit de kart. Hij had zijn positie een race lang met verve verdedigd op de snelle routinier Finn Kooijman. En dus pakte hij een podiumplaats in het kampioenschap waarin de rijders uit het BMC-kampioenschap en het Nederlands kampioenschap samen uitkomen.

Dat hij in Berghem snel is, had het karttalent niet verbaasd. In februari had hij er al het eindklassement van de Winter Cup gewonnen. Het is bovendien van vroeger uit zijn thuisbaan - Jesse woont er niet ver vandaan - én het is zijn favoriete baan. “Ik ben hier bijna altijd wel goed”, zei hij. “De baan had dit weekend wel een andere lay-out dan normaal, maar ook daarop rijden ging goed.”

In de kwalificatie liet hij dat al overtuigend blijken door naar de tweede tijd te snellen. “Twee minuten voordat we de baan op moesten, begon het heel hard te regenen. Iedereen switchte op het laatste moment nog naar regenbanden.” Het was koren op de molen van Jesse. “In de regen gaan we altijd heel goed.” Uiteindelijk kwam hij een schamele vijfhonderdste van een seconde tekort voor de poleposition. Hoe dan ook, het was het bewijs dat OW Karting de kart heel goed voor elkaar had.

Opsteker
Dat was een opsteker van jewelste, want Jesse is samen met OW Karting aan een bijzonder project bezig. Hij rijdt als enige van het veld met een IAME KZ-motor. De rest van het veld rijdt met de vertrouwde TM-krachtbon. Teameigenaar Ricardo Oude Weernink begon vorig jaar met het project door de motor volop te testen. Jesse zag wel wat in het bijzondere project en inmiddels een jaar verder bewijst hij dat de IAME-motor al podiumwaardig is. “We hebben dit jaar flinke stappen gezet. Maar we hebben nog wel een weg te gaan, hoor. We moeten het gat naar de kop nog dichten.”

Daarmee doelde de snelle Brabander met name op de finale. Daarin reed hij weliswaar rond op een knappe derde plaats, de nummers één en twee hadden wel een gaatje op hem geslagen. Achter hem drong Finn Kooijman nadrukkelijk aan. En toonde Jesse en passant aan dat hij een toprijder is. Want hoewel Kooijman de hele race op zijn bumper reed, kwam zijn derde plek nooit in gevaar.

Jesse: “Ik heb best verdedigend moeten rijden. Maar met deze lay-out was het aantal inhaalmogelijkheden beperkt. Ik moest zorgen dat ik de inhaalplekken goed dichthield. Als ik een foutje had gemaakt, was Finn me meteen voorbijgekomen. Maar ik had een grote wilskracht om die podiumplaats vast te houden. Ik moest gewoon zorgen voor een goede exit uit de bochten en dat is gelukt.”

Trots
Zodoende stapte hij diktevreden en trots op het podium. “Met een andere motor op het podium geeft wel een kick. Nu moeten we nog een stap zien te zetten om ook in de komende races op het podium te kunnen eindigen!”

Jesse Smeets wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door OW Karting, IAME, Stone Base, Herbert Sas Transport en Bostik.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties