Grave

'Plastic Fantastic' - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Is plastic levensgevaarlijk of is het fantastisch? Een voorvechtster van plasticvermindering zat deze maand in Tilburg op het terras en viel van haar stoel van verbazing. Ze had een cocktail besteld en vroeg de ober of hij deze zonder rietje kon serveren, in het kader van ‘een beter milieu begint bij jezelf’. De ober stemde toe, maar dacht er het zijne van. Hij typte zijn verwrongen gedachte in de computer, maar vergat even dat de tekst op het bonnetje zou worden geprint. De vrouw las op het bonnetje “geen rietje wat een k*tleven blablabla” Het rietloos grietje stond even te beven als een rietje.

Ik voorspel dat deze principe-discussie zich als een olievlek over Nederland verspreidt, dus ook tot aan jouw voordeur. Er komt een moment dat iemand je de vraag stelt: “ben je voor of ben je tegen”. Wat ga je zeggen? Voorstanders van plastic zullen er zijn. Fantastisch materiaal, buigzaam, sterk, hard plastic kan hitte tegenhouden, zacht plastic kan als verpakking dienen of als vulmiddel, het gaat lang mee, vochtwerend, geen biologische aantasting etc. Supermateriaal!

Beetje net als ze ooit van asbest vonden, zullen de tegenstanders zeggen. Handig spul, maar één klein nadeeltje. Niet alleen wijzelf, maar ons hele milieu wordt er langzaam ziek van. Plasticsoep in de oceanen, micro-plastics in ons drinkwater, weekmakers in het speelgoed en doorzichtige six-pack-houders waar stikkende schildpaddenkopjes uitsteken. Over een paar jaar durft niemand het uit te spreken en hebben ze het over ‘het p-woord’. En wie ben jij? Ben je de nonchalante schouder-ophaler die vindt dat de plasticsoep niet zo heet is als die wordt opgediend? Of vind je onze wereld heel breekbaar en heel weinig bio-afbreekbaar? En wat ik denk? Ik moet denken aan de eetbare waterbubbles van Ohoo, deze lijken op plastic bollen maar kan je gewoon ‘dreten’ (drinken en eten dus). Ze zijn gemaakt van zeewier en kunnen in potentie voor oneindig veel andere toepassingen worden gebruikt. Ook denk ik aan de ontwikkelingen van het Eindhovense Ioniqa, dat heeft uitgevonden hoe je alle soorten bestaande PET-flessen kan recyclen tot zuiver plastic, iets wat tot nu toe onmogelijk was. Als dit gaat lukken kunnen we PET-flessen eeuwig blijven recyclen. De Nederlandse Boyan Slat, die plastic uit de oceanen probeert te vissen, is dan geen idealistische afvalopruimer maar een zakelijke grondstoffendelver. Plastic delven in een immens grote, vloeibare plasticmijn. Als de recyclers en/of overheid dan ook nog een vergoeding geven voor elke kilo opgeruimd plastic, dan worden we allemaal delvers en zien we zomaar de schoonste bermen van de wereld langs onze snelwegen. Door het gereguleerd planten en kappen van bomen, kunnen we kleine plastic roerstokjes, rietjes, bakjes en zakjes vervangen door houten, kartonnen of papieren alternatieven.

Dus. Ik heb dus alvast gekozen. En jij?

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties