Grave

Pffff - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ik wilde het hebben over het klimaatakkoord. Of eigenlijk, de klimaatdoelen voor Nederland volgens de commissie Nijpels. Maar pffff, het is al zo warm. En volgens klimaatdeskundigen als Ed Nijpels, wordt dat, als we niet goed naar hem luisteren, nog veel erger. Pffff, nóg erger. Dat kan bijna niet. En hij heeft wel honderd organisaties geraadpleegd.

We moeten in Nederland maar liefst 49% CO2-reductie halen. In 2030. Alleen in Nederland. Frankrijk lijkt nog geen plannen te hebben. Het klimaatakkoord van hun hoofdstad, daar moet je op een vrolijke dag niet mee aankomen. Ik keek naar de viering van hun Nationale Feestdag en zag honderden voertuigen en tanks luid gas gevend voorbij denderen. De straaljagers lieten lange gekleurde strepen achter. Ik kon ze in de kamer bijna ruiken. En dan zat er nog een verkeerde streep bij ook. Wat een ellende. En wij maar reduceren. Als ik dan beelden zie uit China of India, met wereldrecords 'rook de lucht in blazen', dan kan ik alleen maar krachteloos puffen dat wij toch wel vreselijk ons best moeten doen om de hele wereld schoon te houden.

Bij het WK voetbal in Rusland was zowat de halve wereld uitgevlogen om hun jongens in actie te zien. Veertigduizend mensen uit verre buitenlanden op de tribune bij één wedstrijd was geen uitzondering. Vroegere ontwikkelingslanden ook. Ik mag wel zeggen dat ons ontwikkelingsgeld goed geholpen heeft. Als dank krijgen we er een hele hoop CO2 voor terug. Want wij, als voorbeeldland voor de gehele planeet, zorgen wel voor die reductie.
Aan de hand van Edje Nijpels gaan we het flikken. Laat alle kritiekhebbers maar kletsen. Altijd hetzelfde. Smoesjes over een te ambitieus Nederland. Hoezo mogen we nu plotseling geen grote ambities meer hebben? Jaja, Ed had het over wat moeilijkheden met bedrijven: “Die moeten over een drempel heen geholpen worden.” Ha, hij zag het probleem niet: “Zo ging het ook met windenergie op zee.” Wél een moeilijke schoof hij even door: “En natuurlijk hebben onze plannen gevolgen voor de inkomensverdeling, maar het is aan de politiek om hierover te beslissen”.

Vrouwlief Ria wilde eens een luchtige column. Ja pffff, moet ik dan over die mevrouw schrijven die hier net langsfietste? “Godver-de-tering”, kreet ze, amechtig, met één kind voorop en een ander achterop, “loopt die straat ook nog eens fokking omhoog.” De man die naast haar fietste, op een racefiets, dus geen plaats voor kinderen, zweeg wijselijk. Of moet ik het over die man hebben die hier langsliep? Met voor het eerst deze zomer een korte broek. En gympen. Niet te vergeten lange zwarte sokken aan. Ja, daar wil Ria nog wel de slappe lach van krijgen. Maar daar ga ik geen column over schrijven. Ik ben niet gek. Veel te warm. Pffff.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Jos van Vonderen

2018-07-18 15:05:04

Pff, wat probeer je nu te zeggen, pff, Paul? pff!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties