Grave

Paf - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

“Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf”, scandeerde een vrouw tijdens een anti-racismebetoging in Amsterdam. Het figuur had haar gezicht half weggestoken achter een donkere gezichtsbedekking en droeg een zonnebril. De “heldhaftige” vrouw durfde wel haar doodsbedreiging te roepen, maar was te schijterig om haar gezicht te laten zien.

In de optocht liepen wel meer mensen met een gezichtsbedekking. In een mars om te protesteren tegen racisme. Daar snap ik dan helemaal niks van. En die vrouw? Is gevonden. 21-jarige Nijmeegse. Loopt alweer vrij rond en staat in haar stamkroegje op te scheppen over haar heldendaad. Vergeet niet dat dit een dag of vijf na de aanslag in Utrecht gebeurde. Laat ik over die dader maar niets meer zeggen. Zonde van het papier. Maar de nabestaanden zitten met een verwoest leven. De mensen die het overleefd hebben zijn tot op het bot geraakt. Ook hun leven is een nare horrorfilm geworden. Net als de getuigen, de hulpverleners en andere betrokkenen. En dat alles door die ene moordenaar.

In diverse media werd ook de rechtspraak weer eens ten tonele gevoerd. Omdat je de meest vreemde vonnissen hoort ga je als “normaal” mens twijfelen aan de geestelijke gesteldheid van rechters. Neem nu de zaak tegen oorlogsmisdadiger Karadzic. In eerste instantie veroordeeld tot 40 jaar gevangenis. Hij is nu 73 en zou dus op 113-jarige leeftijd vrij komen. De rechter vond dat een te lage straf en gaf hem in hoger beroep levenslang. Als het niet zo erg was zou je er om moeten lachen.
De zaak Holleeder: al jaren bezig, 1 miljoen bladzijden gedrukt. Nog steeds geen uitspraak. De Poolse chauffeur die een opa en oma met hun kleinkind van de weg maaide krijgt een taakstraf. En zo kun je nog honderden gevallen van twijfelachtige tot onzinnige rechtsuitspraken opschrijven. Pechtold zei: “Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet”. Geen vervolging. Wilders zei: “Wil je meer of minder Marokkanen”. Bij het antwoord “Minder”, zei hij : “Daar gaan we voor zorgen”. Wel rechtszaak, die al enkele jaren aansleept. En dat terwijl hij er helemaal niet voor kan zorgen dat er minder Marokkanen komen. Gewoon een voorbeeld van opschepperij, zelfoverschatting. Terwijl er dan weer helemaal niets van gezegd wordt als diezelfde Wilders het in de Tweede Kamer heeft over kopvodden, als hij hoofddoeken bedoelt. Is het willekeur? Zijn het incapabele mensen die een onderzoek doen?

Eén antwoord las ik al: “Er zijn te weinig rechters. Te weinig geld. Daarom duurt het allemaal zo lang”. Over kwaliteit werd niet gesproken. Nee, als het over de Nederlandse rechtspraak gaat sta ik paf.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties