Grave

Echtpaar Kirkels-Pessers 50 jaar getrouwd

'Overal samen naartoe gegaan'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Harrie en Ideke Kirkels kijken met plezier terug op hun 50-jarig huwelijk. Het sinds 1982 in Grave woonachtige echtpaar is goed van de tongriem gesneden en had burgemeester Lex Roolvink, die uiteraard kwam feliciteren, dan ook heel wat te vertellen. De gulle lach van Harrie vulde soms het hele huis, de lieve glimlach van Ideke deed de zon nog uitbundiger schijnen. Het jubilerend echtpaar heeft nogal wat verhuizingen achter de rug, omdat Harrie bij defensie werkte. In Grave leek het eindstation “werken” bereikt, maar de hobby van Harrie zorgde er voor dat ze samen dwars door Nederland reisden om computerpresentaties voor de HCC te geven. “Waar we ook naar toe moesten, we zijn altijd samen gegaan”, zeggen Ideke en Harrie in koor.

Harrie is geboren en getogen in Weert. Na het voortgezet onderwijs ging hij naar Eindhoven. Werken bij Philips. Ideke werd in Tilburg geboren: “Omdat mijn vader militair was, vertrokken we al snel naar Weert. Het voortgezet onderwijs deed ik op de kappersschool in Eindhoven. Ik ging de detailhandel in, mijn vader overleed en ik ging met mijn moeder terug naar Tilburg”.

Huisje, boompje, beestje
Ideke vertelt rustig verder: “Op de dansschool in Eindhoven kregen we verkering. Die heeft vijf jaar geduurd. Toen was het tijd om ons leven verder in te gaan vullen. We zijn voor de wet getrouwd in Weert en voor de kerk in Tilburg”. Het kersverse echtpaar ging in Arnhem wonen. In de wijk Presikhaaf. Harrie: “In het Arnhemse St. Elisabeth Gasthuis werd onze oudste dochter geboren. Op dezelfde kraamkamer lag ook Gonnie. Zij en haar man Jan zijn onze vrienden geworden. En zijn dat nog steeds. Ook onze tweede dochter is in Arnhem geboren. We zijn dus in het bezit van echte Arnhemse meisjes”, buldert Harrie van het lachen. “We hebben ook nog in Duiven gewoond, waar Ideke de VOS volgde en ik verder ging met mijn fotohobby en –club”.
Harrie werkte bij Defensie: “Dat betekende vaak verhuizen. Naar Schaarsbergen, Ede, Nieuw Milligen en uiteindelijk weer terug naar Brabant, naar Grave”.

Harrie en Ideke voelden zich al snel thuis in Grave: “Voor ons gingen verenigingen en hobby’s weer een plaatsje krijgen”, vertelt Harrie. Ideke vult hem aan: “Ik ging naar het Operettekoor in Nijmegen, naar de Moedermavo in Cuijk, en naar de zwemles van onze kinderen om daar mee te helpen. Ook hielp ik graag mee met de jaarlijkse bouwweek”. Dan breekt het computertijdperk aan. Harrie is zeer geïnteresseerd.

Computer en video
Harrie: “Na 35 jaar kreeg ik bij Defensie FLO (Functioneel Leeftijdsontslag). Ik dacht nu wel eens een tijdje thuis te gaan zitten. Dat hield ik twee dagen vol. Defensie had een PC-project. Ik had daar veel belangstelling voor. In Schaarsbergen was men ermee begonnen. Ik was daar eerder op de kazerne al begonnen met filmen en de films op VHS-band te zetten. Toen de begeleider daar overleed werd ik gevraagd om dit werk over te nemen. En zo kwam ik weer terug op de kazerne. Na enkele jaren ging ik in Esterade bij Lambert Barten naar een computermiddag kijken. Met gevolgen. Lambert vroeg me met de computerclub te helpen. Ondersteund door de HCC. De Hobby Computer Club. Het bestuur vond dat mijn presentaties interessant waren en voordat ik het wist ging ik naar Den Bosch, Oss, Maarn, Utrecht, Harderwijk, Apeldoorn, Helmond en Eindhoven”. Ideke was er bij: “Ik ging overal mee naar toe. Harrie deed zijn presentaties en ik maakte foto’s. Toen Harrie ook voor het bestuur van de HCC in NO-Brabant gevraagd werd, gingen we ook weer samen op pad. Naar de Jaarbeurs in Utrecht, vergaderingen van de HCC, naar Microsoft in Hoofddorp. En dat samen op weg zijn vonden we heerlijk. Daarnaast zong ik in het Graafs Stadskoor, deed coupeusewerk en ben mantelzorger geweest voor slechtzienden van Vizier”.

Een rijk gevuld leven voor Ideke en Harrie Kirkels. Harrie: “Nu zijn we wat meer thuis en ontvangen onze vrienden. We voelen ons gezegend, met elkaar en het grote vertrouwen van onze vaste vriendenkring. Op deze manier kun je heel fijn oud worden”. Het zij ze van harte gegund.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties