Grave

Vrijdagavond requiemmis in Sint-Elisabethkerk

Oud-pastoor van Grave Jacques Janssen overleden

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op zondag 28 november is in Tilburg oud-pastoor van Escharen, Gassel, Grave en Velp Jacques Janssen overleden. Uit dankbaarheid en genegenheid wordt op vrijdag 3 december om 19 uur een plechtige requiemmis gevierd in de Sint-Elisabethkerk van Grave.

Pater Janssen is geboren in het Noord-Limburgse Merselo op 24 februari 1936 en tot priester van de Missionarissen van het Heilig Hart gewijd op 3 september 1961. In het bisdom van ’s-Hertogenbosch was hij werkzaam als pastor in Tilburg (parochie ’t Zand) van 1971 tot 1978, als pastor in Geldrop (parochies H. Jozef-Coevering en H. Maria Magdalena) en tevens pastoraal werker en districtscatecheet van het dekenaat Geldrop van 1978 tot 1985 en als pastor voor de kerkopbouw in het dekenaat Druten van 1985 tot 1990. Daarna kwam hij naar Noordoost-Brabant.
"Pastor Janssen was in ons midden de goede herder die zijn leven gaf voor zijn schapen", zegt Alex van Megen, vice-voorzitter van het kerkbestuur van parochie H. Elisabeth. "Als pastoor van de parochie Grave (1990-2004), pastoor van Escharen (1995-1996), pastoor van Velp (2001-2002), pastoor van de pastorale eenheid i.o. (2001-2004) en pastoor van de pastorale eenheid Emmaüs (2004-2006). Ook na zijn emeritaat bleef hij actief in en betrokken bij onze geloofsgemeenschap. Nooit werd er tevergeefs een beroep op hem gedaan. Deze doorleefde dienstbaarheid kwam voort uit een groot, zachtmoedig hart. Pastor Janssen verdiepte zich namelijk niet alleen in de geschiedenis van kerk en parochies, maar zette zijn tanden ook in de theologie. Op hoge leeftijd begon hij nog aan cursussen Hebreeuws. Nieuwe en verrassende inzichten verwerkte hij in zijn parels van overwegingen."

'Dé grondlegger'
Alex van Megen: "De betekenis van pastor Janssen als dé grondlegger van de parochie H. Elisabeth, patrones van de caritas, is groot. Bovenal wordt hij herinnerd als een lief, integer, dienstbaar man die al zijn krachten ten dienste stelde van de parochie(s) en pastorale eenheid, maar bovenal van de parochianen in Escharen, Gassel, Grave en Velp. Hij leefde vanuit het Evangelie en leefde dat vanuit zijn diepgevoelde spiritualiteit voor. Hij rook naar zijn kudde. Hij droeg óns op zijn schouders; wij droegen hém op handen."

Uitvaart in besloten kring
Op vrijdag 3 december is om 10.30 uur de uitvaart (in besloten kring) van pastor Janssen in de kapel van Notre Dame. De viering is via livestream te volgen: www.kerkdienstgemist.nl (Noord-Brabant, Tilburg, kapel Notre Dame).  Aansluitend wordt hij bij zijn medebroeders begraven aan de Bredaseweg.

Requiemmis in Grave
Uit dankbaarheid en genegenheid wordt vrijdagavond om 19 uur een plechtige requiemmis gevierd in de Sint-Elisabethkerk van Grave. Tijdens deze eucharistieviering wordt stilgestaan bij het leven en werken van de oud-pastoor. Voor degenen die niet in staat zijn naar de kerk te komen, wordt de mis live uitgezonden via kerkomroep en het YouTube-kanaal van de parochie.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties