Grave

Wakker vallen

Oud-Graafse Els de Groen presenteert gedichtenbundel in Oss

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

OSS/GRAVE - Auteur Els de Groen, oud-inwoonster van Grave, debuteert met 'Wakker vallen' als dichter én als schilder, want naast de 84 gedichten bevat het boek meer dan dertig olieverfschilderijen van de auteur zelf. Deze zijn van dinsdag 8 januari tot en met zondag 10 februari te bewonderen in de bibliotheek van Oss.

Op haar dertiende verhuisde Els de Groen van Den Haag, waar haar ouders een fietsenwinkel hadden, naar Grave. Daarna woonde, werkte of studeerde ze in Boxtel, Den Bosch, Eindhoven, Waalwijk, Tilburg, Sprang en Oss. Zoals ze als kind vaak verhuisde, zo zou ze als volwassene ver en veelvuldig reizen. Meestal om informatie voor haar boeken te verzamelen. Els was ooggetuige van de politieke omwentelingen in de Sovjet-Unie en de landen in Oost-Europa, reisde door Joegoslavië tijdens de Balkanoorlog en nam haar intrek in een Bulgaars getto om het dagelijks leven van bewoners te kunnen beschrijven. Vanwege haar kennis van Oost-Europa werd haar gevraagd zich te kandideren voor het Europees Parlement. Ook die wat cynische periode, waarin ze onder meer Gaza en de Westbank bezoekt, vind je terug in gedichten.

Toch is Wakker vallen geen somber boek. Het gaat over dagelijkse en heel herkenbare dingen, ver weg maar ook dichtbij. En het is een uitbundig spel met de taal. Britten en Fransen vallen verliefd (fall in love, tombent amoureux), Nederlanders vallen in slaap. Wakker vallen doet niemand. Waarom eigenlijk niet? Waarom sluiten we vriendschap als we openen bedoelen? En waarom is vogelvrij allerminst vogelveilig? Taal is boeiende materie. Wie de woorden ook maar een tikje kantelt, verandert het perspectief en daarmee zijn kijk op de wereld.

Op donderdag 31 januari draagt Els de Groen in de Bibliotheek Oss voor uit de bundel Wakker vallen. Ook aanwezig die avond is Gert-Jan van der Steen, de Osse grafische vormgever met wie Els nauw samenwerkte. Zangeres, liedjesschrijfster en gitarist Dineke de Velde Harsenhorst, verweeft haar liedjes nauw met de teksten van Els. De avond begint om 20 uur, toegangskaarten kosten 5 euro voor leden van de bibliotheek en 7 euro voor niet-leden en zijn te koop bij alle vestigingen van de NOBB en via www.bibliotheekoss.nl

De verbeeldende expositie van de gedichtenbundel Wakker vallen is te zien van dinsdag 8 januari tot en met zondag 10 februari tijdens openingstijden van de Bibliotheek Oss.

|Doorsturen

Els de Groen

2019-01-11 13:43:25

N.A.P.

Ver onder de zeespiegel maar beschut door duinen
ben ik in Den Haag geboren wat nog viel te horen
aan mijn harde g toen we jaren later naar een
plek verhuisden boven N.A.P. die ik tot mijn
schande destijds louter kende dankzij
Jules de Corte en de waterstanden.

En hoe is Grave, zong hij, Grave beneden de
sluis, maar erboven wachtte ons nieuwe
rijtjeshuis waar we maar even bleven
omdat we vertrokken naar een huis
op stand en ik een Haagse bakvis
werd op het Brabants zand.

Eindhoven, Waalwijk, Sprang, nergens was ik
lang, al zou ik tien jaar wonen op een echte
berg waar Veluwse steilheid het afscheid
minder erg en dalen simpel maakte
tot ik frank en vrij eindelijk kon
ankeren tussen zand en klei.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties