Grave

Oud en afgedaan - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Als lid van de doelgroep sneed het bericht in de Gelderlander me als een dolk door het hart. “Vrijwilligers van 75 jaar aan de kant gezet”. Te oud. Als een zak vuilnis tegen een boom gezet. Wachtend op de wagen die ze oppakt en wegbrengt. Naar de laatste bestemming. De stort.

Het klinkt dramatisch. Maar dat is het niet. Het is onbeschoft. Beledigend. Discriminerend. Lak aan de menselijke waardigheid. Ondankbaar voor het werk wat de niet meer bruikbare, want te oude mens, heeft gedaan voor de medemens. Rot op naar je geraniums. Bestel maar vast de koffie met cake in het crematorium. Houdoe.

Overal wordt gesmeekt om vrijwilligers. Ik kom vaak bij verenigingen om ze wat meer bekendheid te geven middels een stukje in de Arena. Naast de vraag om nieuwe aanwas is ook de roep om vrijwilligers zo langzamerhand een noodkreet geworden. En toch stellen organisaties steeds vaker een leeftijdsgrens. Bij Museum het Valkhof, dat nota bene moet draaien op bezoekers die naar ouwe kneut komen kijken, moeten vrijwilligers ouder dan 75 jaar stoppen. Een deel van de andere vrijwilligers is terecht opgestapt. Boos. Dan zijn er ook nog de Landelijke Platforms als Platform Vrijwillige Inzet en Vrijwilligers Aan Zet. Die bevestigen het verhaal dat er vaak een maximum leeftijd wordt gehanteerd. Zij zijn hier op tegen. Mooi. Maar, ze vinden ook dat per individu moet worden bepaald of oudere vrijwilligers nog kunnen functioneren.

Godallegloeiendemachtig. Moeten wij dan een Citotoets doen? Of we ze nog wel alle vijf op een rijtje hebben? Of we toch nog wel weten voor welke vereniging(en) wij ons aan het inspannen zijn?

Het Nijmeegse museum heeft een moeilijke periode achter de rug. Met financiële en organisatorische problemen. Mag ik daar even hardop om lachen? Directeur Hedwig Saam: “We werken hard aan professionalisering van de hele organisatie. En daarbij kijken we ook naar onze vrijwilligers. We gaan met iedereen in gesprek. ( Mondelinge toets?)Er wordt niemand ontslagen. Maar bij nieuwkomers hoort voortaan wel een leeftijdsgrens”. Sjongejonge, wat een hautain gelul. Ik wens de nieuwe organisatie geen enkele vrijwilliger meer toe. En directeur Saam veel hoofdpijn om het Valkhof draaiende te houden. Zonder ouwe afgedankte figuren die in de schaduw van de dood verkeren.

Tsss. Mevrouwtje Saam doet dit uit barmhartigheid: “We willen vooral voorkomen dat we pijnlijke gesprekken moeten voeren met vrijwilligers die het werk niet meer aankunnen. Dat voorkomen we door mensen te laten vertrekken die nog “goed” zijn. Mijn God, de Moeder Theresa van het Valkhof aan het woord. Als ik haar was zou ik mezelf eens laten nakijken. Misschien kan ze meteen vertrekken. Want “goed” is ze zelf al lang niet meer.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties