Grave

'Zo kan het echt niet verder'

Oppositiepartijen Grave geven college rode kaart: 'Trumpiaanse toestanden'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De oppositiepartijen in Grave zeggen het vertrouwen op in burgemeester en wethouders. Ze geven het college een 'rode kaart'. "Het is niet een toevallig foutje dat je door de vingers kunt zien. Het is stelselmatig wanbeleid door het college. En de begroting laat zien hoe ernstig het is geworden. Zo kan het echt niet verder", stellen CDA, D66, Liberaal LvC Grave en Verenigd Progressief Grave in een persbericht.

"Door doelbewust verkeerde cijfers aan te leveren over sportpark De Kranenhof heeft het college de toezichthouder misleid", meent de oppositie. "De provincie werd een betere situatie voorgehouden dan de werkelijkheid. Maar toen de provincie op bezoek was bij de Auditcommissie moest het college diep door het stof. Het college belooft in het voorjaar dat de gemeenteraad mee mag denken over de dienstverleningsovereenkomst met de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Vervolgens blijft het lang geheimzinnig stil, want een broedende kip mag je niet storen."

Volgens de vier oppositiepartijen gaat het niet goed. "De onderhandelingen lijken bewust vertraagd te worden, met als risico dat Grave zonder ambtenaren komt te zitten. Pas als we als oppositie hiervoor werkelijk aan echt alle alarmbellen hebben zitten rammelen komt opeens wel iets op tafel: een overeenkomst. Intussen heeft een wethouder gelogen over de onderhandelingen en heeft het college zich niet gehouden aan de afspraak: de gemeenteraad mocht niet meepraten. De waarheid? Tekenen bij het kruisje."

750.000 euro
De gemeente Grave kan eventueel 750.000 euro bezuinigen, zo staat in de afspraken die gemaakt zijn. "Maar dan moet de gemeente wel vóór 31 december aangeven welke ambtelijke diensten zij niet meer wil. De gemeenteraad werd hierover eerst doelbewust verkeerd geïnformeerd door het college, dat suggereert dat dit later ook nog wel kan. Terwijl de laatste onderhandelingen hierover nog bezig zijn, wordt de irritatie bij de partner Land van Cuijk (i.o.) steeds groter. Is Grave nog wel betrouwbaar? Ondertussen wordt diezelfde 750.000 alvast ingeboekt als bezuiniging. Om de kosten te drukken op de begroting. Want zonder die bezuiniging van 750.000 is de begroting meerjarig niet sluitend. Dat terwijl de provincie Grave heeft verplicht om voor 2023 en 2024 een sluitende meerjarenbegroting aan te bieden. Alleen hoe realistisch is dat?", vraagt de oppositie zich af.

Begroting
Een begroting moet reëel en structureel sluitend zijn, geven de vier partijen aan. "Maar een begroting met bezuinigingen waarvan niet duidelijk is of die haalbaar zijn, is gokken op mooi weer. Of het winnen van de Staatsloterij. Ondanks vele vragen is het totaal onduidelijk waarop voor 750.000 bezuinigd gaat worden. Dus is ook niet duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn. Of hoe realistisch dat is."

Maar dat is volgens de oppositie niet de enige bezuiniging die rammelt. "Er moet jaarlijks 300.000 euro bezuinigd gaan worden op subsidies, zo staat in dezelfde begroting. Zonder dat duidelijk is over welke subsidies dit gaat. Dit is 30% van alle subsidie die de gemeente jaarlijks verstrekt. En ook hier geen plan, geen duidelijkheid, geen realisme. Ook mensen in het sociaal domein moeten jaarlijks 250.000 euro inleveren. Hoe, dat wil het college niet vertellen. Het sociaal domein is het vangnet voor als het even tegenzit. En wat gebeurt er als je zo fors bezuinigt? Is het dan nog wel een vangnet? Op vragen hierover komen alleen vage antwoorden als 'wij denken dat dit realistisch is'. Inwoners gaan komend jaar net iets minder aan de gemeente betalen, maar vanaf 2022 worden de belastingen extra verhoogd. Inwoners gaan dus meer betalen, maar krijgen minder."

'Niet onpartijdig'
Op vragen van raadsleden wordt in de ogen van de oppositie door burgemeester en wethouders 'niet of nietszeggend' geantwoord. "Een burgemeester die niet onpartijdig voorzitter van de raad is. Een begroting die niet realistisch is. Een keer is de maat vol. De rampzalige begroting van de gemeente Grave is niet de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Nee, vanuit het marmerpaleis aan de Arnoud van Gelderweg wordt een zware plaat in een plastic opblaasbadje met modder gegooid. Het klinkt als een leuke stunt, maar uiteindelijk zit je met de rotzooi te kijken. En de inwoners betalen de schoonmaakkosten."

Buitenspel
De Graafse oppositie voelt zich buitenspel gezet? "Waarom koerst het college op zelfstandigheid, terwijl alle deskundigen zeggen dat zoiets niet realistisch is? Waarom wordt er een begroting aangeboden, die zo boterzacht is, dat je het beter drijfzand kunt noemen? Zo kan het echt niet verder. Deze ‘Trumpiaanse toestanden’ maken dat wij het vertrouwen in dit college compleet hebben verloren. Wij trekken een rode kaart tegen deze hele Graafse politieke soap."

|Doorsturen

Louis Sparidans

2020-11-11 19:46:19


Ik heb gisteravond de raadsvergadering nauwgezet gevolgd en inderdaad, ik kan me goed voorstellen dat de oppositie het helemaal gehad heeft met dit college.
Maar óók met de coalitie, bestaande uit de LPG, de lokale partij VVD en Keerpunt 2010.

De wijze waarop de oppositie werd afgescheept was inderdaad tenenkrommend.
De coalitie vindt zich heer en meester en het college laat er geen twijfel over bestaan dat zij alléén maar aan de kant van de coalitie staat.

Eigenlijk kan de oppositie het best besluiten om voorlopig maar even niet meer deel te nemen aan raadsvergaderingen. Het bespaart een hoop ergernis.
En strijden voor het belang van de gemeente Grave en haar inwoners heeft voorshands geen zin meer, zolang de coalitie en de burgemeester en de wethouders toch gewoon hun zin doordrijven, waar met dit belang geen rekening wordt gehouden.

Maar maak wel goed duidelijk aan de Graafse inwoners, waarom.
Het is triest dat we het met zo’n gemeentebestuur moeten doen. Laat ze maar een tijdje hun eigen boontjes doppen.

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties