Grave

Opknapbeurt voor Generaal De Bonskazerne Grave

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Na jarenlang verval en weinig onderhoud is projectontwikkelaar Boei gestart met het opknappen van de Generaal De Bonskazerne in Grave. Diverse panden op het voormalig kazerneterrein staan in de steigers en worden voorzien van een nieuw dak, nieuwe voegen en andere maatregelen om de gebouwen weer een tijdje mee te laten gaan. Het uiteindelijke doel is om het terrein nieuw leven in te blazen door het een andere bestemming te geven.

Al jaren is de historische Generaal De Bonskazerne niet meer onderhouden. De kazerne stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw en heeft in de tussentijd verschillende doeleinde vervuld. In eerste instantie was voor het Nederlandse leger bedoeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het onderdak aan de Duitsers. Vele jaren later werd het terrein, met maar liefst 22 gebouwen, beschikbaar gesteld voor azielzoekers en nam het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het beheer van de gebouwen op zich. In deze jaren zijn de gebouwen volledig uitgeleefd. Nu is er veel behoefte aan een nieuwe bestemming.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding van geïnteresseerde CDA'ers uit het land van Cuijk, onder wie Marcel Thijssen (kandidaat Provinciale Staten) en Jochem Jacobs (kandidaat Waterschap Aa en Maas), kon er kennis worden genomen van de nieuwe bestemmingen die de gebouwen gaan krijgen. Na stil te hebben gestaan bij de riante bioscoopruimte, barzaal en oud-kantinezaal/feestzaal, vervolgde de rondleiding zich door de gebouwen die op dit moment anti-kraak worden bewoond. In totaal wonen er zestien mensen, van jong tot oud, in de oude slaapzalen en delen ze samen de keuken en badkamer. "Voorlopig kunnen deze mensen hier blijven wonen", weet Jacobs. "Het is fijn dat ze in staat zijn om hier voor een mooi prijsje zelfstandig te wonen. Voor vele startende huizenzoekers of alleenstaanden zijn er namelijk bijna geen betaalbare woningen te koop in de gemeente Grave. Dit is een prima alternatief, maar op lange termijn moet er wel door de gemeente nagedacht worden over betaalbare woonmogelijkheden. Te denken valt aan pop-up woningen of creatieve huizen."

Munitiemuseum
In een van de gebouwen op het terrein komt het munitiemuseum. Andere delen zullen in hun oorspronkelijke functie hersteld worden zoals de bioscoopruimte en de feestzaal. De overige gebouwen hebben nog niet allemaal een nieuwe bestemming gevonden. Gedacht wordt aan het huisvesten van ECHOS (oud-veteranen). Daarnaast worden er ook op dit moment gesprekken gevoerd met partijen die escape rooms op het terrein zouden willen realiseren.
Het opknappen en herbestemmen van het terrein gaat in elk geval miljoenen kosten. Een kleine anderhalf miljoen is reeds binnen. Er wordt hard gewerkt aan het verkrijgen van de rest van de middelen om het terrein een nieuwe bestemming te geven. Thijssen: "Provinciaal wil ik me hard maken voor dit project. Van de provincie Noord-Brabant wil ik weten of ze betrokken zijn bij de herontwikkeling van het terrein en de mogelijkheden die er zijn om ondersteuning te bieden. Zowel op provinciaal als op landelijk niveau kan er actief worden ingezet op ondersteuning en herontwikkeling van deze prachtige historische parel van de gemeente Grave en het land van Cuijk."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties