Grave

Tevens voorzichtige doorstart publieksactiviteiten

Openingstijden bibliotheken BiblioPlus uitgebreid

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - De vestigingen van BiblioPlus kennen sinds een paar maanden beperkte openingstijden vanwege de coronacrisis. Sinds maandag 31 augustus zijn de openingstijden van de zeven hoofdvestigingen verder verruimd, waaronder die aan de Trompetterstraat in Grave. Ook starten de eerste activiteiten weer op, binnen de geldende veiligheidsmaatregelen.

De bibliotheken hoorden bij de eerste voorzieningen in Nederland die hun deuren weer mochten openen. Dit was voor BiblioPlus een hele uitdaging. “We werken met een kleine schil betaalde krachten en met een groot aantal vrijwilligers", vertelt directeur-bestuurder Cyril Crutz. "Veel vrijwilligers zitten in de risicogroep voor het virus op basis van hun leeftijd. Het was voor ons daarom niet mogelijk om meteen terug naar de reguliere openingstijden te gaan."
“De veiligheid van onze medewerkers en klanten staat voorop", licht regisseur Celine van Broekhoven verder toe. "Steeds meer vrijwilligers pakken hun inzet nu gelukkig weer op. Covid-19 heeft goed zichtbaar gemaakt dat onze organisatie kwetsbaar is bij een dergelijke crisis. Verhoudingsgewijs werken we bij BiblioPlus meer met vrijwilligers dan collega-bibliotheken in andere regio’s."

Bibliotheekbezoek
In de eerste weken na de heropening was alleen het uitlenen van boeken mogelijk. “Er was veel begrip voor de situatie en leden waren blij dat ze weer boeken konden komen halen en terugbrengen”, zegt Crutz. Inmiddels zijn ook de PC’s en printvoorziening, de leestafels, de spreekuurruimtes en de werk- en studieplekken weer beschikbaar. Soms nog in beperkte mate om voldoende afstand te kunnen waarborgen. Ook zijn de taallessen weer gestart. De bibliotheek kan dus weer als vanouds gebruikt worden voor ontspanning, ontmoeting en het delen van kennis.

Programmering
“Vorige week hadden we met ‘Vind je maatje in de bieb’ samen met Sociom weer de eerste activiteit na de herstart. Dat verliep gelukkig heel positief”, vertelt regisseur Kiyara Venner. “We hebben voor al onze ruimtes bepaald hoeveel mensen we veilig kunnen ontvangen en er is een werkwijze voor de in- en uitstroom van de bezoekers aan de activiteiten. Je merkt dat mensen het inmiddels gewend zijn om pijlen te volgen, handen te desinfecteren en afstand te houden. Vooraf online aanmelden op onze website is verplicht.”

Kijk voor de meest recente openingstijden en het activiteitenprogramma op www.biblioplus.nl. Het verlengen en reserveren van materialen is ook mogelijk via de website van BiblioPlus en de eBieb app.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties