Grave

Open Monumentendag: ook Generaal de Bonskazerne is te bezoeken op 11 september

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

VELP - Ook de Generaal de Bonskazerne, gelegen aan de Generaal de Bonsweg 1 in Velp, is te bezoeken tijdens het Open Monumentenweekend. Belangstellenden kunnen er op zaterdag 11 september tussen 10 en 16 uur een kijkje nemen. (fotocollage: Grave_Brabant)

Op zaterdag 11 september worden er op de Generaal de Bonskazerne meerdere uitgebreide rondleidingen over het terrein gegeven. Naast een inkijkje in de diverse bijzondere ruimtes is er uitleg over de historie, restauratie en toekomstplannen. Daarnaast worden er lezingen gegeven over de restauratiewerkzaamheden en is er een pop-up militair uniformenmuseum. Buiten de rondleidingen om kan men op eigen gelegenheid het terrein bezoeken en zijn diverse gebouwen opengesteld voor publiek.
Er is ook gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje een kijkje te nemen bij de huurders die gevestigd zijn op het Kazerneterrein. 

Programma
11 uur: 1e rondleiding over Kazerneterrein en keuken gebouw, toelichting op de restauratie;
12 uur: Lezing over restauratiekeramiek herdenkingsmonument generaal de Bons;
13 uur: 2e rondleiding over Kazerneterrein en keuken gebouw, toelichting op de restauratie;
14 uur: lezing over restauratie keramiek generaal de Bons;
15 uur: 3e rondleiding over Kazerneterrein en keuken gebouw, toelichting op de restauratie.

Rijksmonument
De Generaal De Bonskazerne is een Rijksmonument en bestaat uit een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl met een oppervlakte van 20.000 m2. De kazerne werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou plaats bieden aan twee bataljons infanteristen, in totaal zo'n 1.200 militairen. Voordat die hun intrek konden nemen vielen de Duitsers ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Na de oorlog heeft de kazerne onderdak geboden aan verschillende soorten bewoners. Aan militairen natuurlijk, maar het complex is ook gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Dit gebeurde nadat het ministerie van Defensie in 1994 besloot om het gebouw af te stoten.

Sinds de kazerne in 1939 haar deuren opende heeft het complex verschillende bewoners zien komen en gaan. Dit was met name te danken aan de oplopende spanningen in Europa. Na de bezetting gebruikten onder andere de Duitse marine en landmacht de kazerne als uitvalsbasis, maar werden er na de oorlog ook Engelse en Canadese militairen gelegerd. De kazerne is gebouwd in gemeente Grave om de Graafse Brug te verdedigen tegen een Duitse inval en is vernoemd naar Generaal-majoor Andreas de Bons, die een belangrijke rol speelde bij de verdediging van de stad Grave tegen de Fransen in 1794.
Nadat de laatste soldaten in 1997 vertrokken werden er 140 asielzoekers in de Generaal De Bonskazerne ondergebracht. Op 20 september van dat jaar werd het complex dan ook officieel als AZC Grave geopend. Tot eind 2016 zaten er in totaal zo'n 600 asielzoekers in vijf van de zes legergebouwen en de (onder)officiershotels. Het zuidelijk deel van het kazerneterrein is inmiddels herontwikkeld tot bedrijvenpark De Bons.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties