Grave

Biblioplus VoorleesExpress ook in gemeente Grave

'Op zoek naar vrijwilligers'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Als je uit de gure, harde oostenwind de Graafse bieb binnenstapt, kom je in een warm en gezellig nestje terecht. Weer wat veranderd, want de bieb leeft. Vrijwilliger Annet van ’t Geloof is er maar wat trots op: “We hadden onlangs Eus (Özcan) Akyol, schrijver/columnist in diverse kranten, een avond als gastspreker. Daarvoor ook al Carolijn Visser, befaamd schrijver van reisverhalen. Er zijn twee ruimtes voor gesprekken bijgekomen. En kijk hier eens in de kinderhoek.” Uw verslaggever kan, na zoveel enthousiasme niet anders dan bewonderend knikken. Net als de twee gasten aan tafel, die deze ochtend komen vertellen over de VoorleesExpress, die ook in de gemeente Grave is gestart.

Suzanne Böhmer (links) en Hanneke Rossen. (foto: Annet van ’t Geloof)

Namens Biblioplus geeft projectleider Suzanne Böhmer tekst en uitleg: “Omdat ik allerlei programma’s voor Biblioplus begeleid, zit ik hier. Na diverse boekpresentaties en andere lezingen, avonden met kennismakers die over hun beroep en/of hobby komen vertellen, het Graafse project De Leestuin en de mogelijkheden voor spreekuren, begeleid ik nu de VoorleesExpress. Een landelijk project waarbij vrijwilligers wekelijks voorlezen aan kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat om kinderen die moeite hebben met taal en opgroeien in een thuisomgeving, waar taal nog 'een dingetje' is. Waar men daar niet altijd aan toekomt. De voorleesvrijwilligers gaan elke week op bezoek bij een gezin. Twintig weken lang zetten zij zich in om de taalomgeving te verrijken en de taalvaardigheid van de kinderen te vergroten. De vrijwilliger (m/v) laat zien hoe leuk voorlezen is. Er wordt bovendien een groot beroep gedaan op actief ouderschap. Het doel is dat na die twintig weken de ouders het voorlezen zelf overnemen.”
Over de voordelen is Suzanne duidelijk: “Kinderen die meedoen aan de VoorleesExpress krijgen een grotere woordenschat en hun taalontwikkeling gaat zichtbaar vooruit. Daarmee sluit het project perfect aan bij de missie van Biblioplus.” Suzanne Böhmer kan nog een heleboel andere voordelen van voorlezen opnoemen: “Een warm moment samen, plezier hebben en genieten, kennis over de wereld overbrengen, luistervaardigheid en concentratievermogen oefenen, fantasie prikkelen, sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren.” Belangrijk is natuurlijk een bodempje leggen voor later leesplezier. Voordat er een stormloop op de Graafse bibliotheek plaatsvindt: ouders kunnen zichzelf niet aanmelden. Dat gebeurt door de GGD, die uit haar netwerk met scholen en zelfs consultatiebureau voorstellen doet om de VoorleesExpress bij bepaalde gezinnen te laten binnenrijden.

Hanneke Rossen
Wie in de gemeente Grave of in de Nijmeegse wijk Hatert de naam Hanneke Rossen hoort, denkt aan lezen, aan bibliotheek. Ze is ermee vergroeid: “Ik ben geboren in Nijmegen en na mijn schooltijd daar, in Hatert begonnen in de bibliotheek. Een hele uitdaging in een wijk met veel mensen met een buitenlandse afkomst. Via samenwerking met de scholen konden we daar toch veel doen. Kinderen naar de bieb brengen en bezoeken aan de scholen brengen. Na mijn huwelijk ben ik naar Grave verhuisd. Daar zijn ook onze kinderen Ivo, Ilja en Robin geboren. Toen de kinderen op Hartenaas zaten, heb ik veel geholpen met uitjes en andere activiteiten. Natuurlijk hoorde daar ook al voorlezen bij. Toen de kinderen van school af gingen, keerde ik terug naar de bieb in Hatert. Daar vond ik weer de buitenlandse kinderen, samen met de Nijmeegse. Het heeft me altijd aangetrokken. De taal en de kinderen met een buitenlandse afkomst. Toen de kinderen het huis uit waren, ben ik in Hatert gestopt. In Grave kwam beetje bij beetje de volgende taak tevoorschijn. De kleinkinderen. Oma. Ha, dat was helemaal geweldig. Om voor te lezen aan je eigen kleinkinderen. Toen kwam het project 'Bieb op school'. Veel protesten omdat de boeken uit de bieb zouden verdwijnen. En wat zou er op school gebeuren. Ik ging natuurlijk naar Hartenaas. Directeur William van den Berg ontving me met open armen. Mijn kleinkinderen zaten er, dus dat maakte het dubbelleuk. Ons groepje vrijwilligers breidde zich uit en zo kwam ik weer in het biebleven terecht. Toevallig las ik een artikel over de VoorleesExpress. En werd dus de eerste voorlezer in de gemeente Grave.” Hanneke Rossen: enthousiaster worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt.

Vrijwilligers gezocht
Suzanne: “Als vrijwilliger ga je één keer per week op een vaste middag of avond bij een gezin langs. De ouders zijn door de GGD uitgekozen, zijn gemotiveerd, maar hebben moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, met altijd een ouder erbij. Je gaat ook breder kijken op welke manier kinderen anders/beter gestimuleerd kunnen worden in taal. Daarbij ben je coach voor ouders en kinderen. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. De begeleiding krijg je van een coördinator en/of projectleider van Biblioplus. Je kunt je aanmelden via het onlineformulier op https://mijn.voorleesexpress.nl/aanmelden. Of je mailt me: s.bohmer@biblioplus.nl. Bellen kan ook: 0485-583500.”
U kunt ook gewoon bij de bieb binnenlopen en informatie vragen. Dat het leuk werk is, bewijst Hanneke Rossen als ze een meezingliedje met één van de kleinkinderen op schoot doet: “Dit liedje deed mijn vader vroeger met mij, ik deed het met mijn kinderen en nu hebben de kinderen dat met hun kinderen ook weer overgenomen.”

Hanneke Rossen met twee kleinkinderen. (foto: Annet van ’t Geloof)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties