Grave

Ilja Doedels hart klopt voor de natuur

'Op zoek naar moeilijk zichtbare dieren'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Op 29 oktober was er zeer dichte mist in het gebied. Helaas voor de deelnemers geen mogelijkheid voor fotografie en waarnemingen op afstand. Ondanks de mist werden er wel drie klapeksters gezien en werd de focus verlegd op diersporen. De volgende ochtend werd ik wakker met een strakblauwe lucht en aangename temperaturen. Er was een flinke trek van kraanvogels. Op het eind van de dag stond de teller op 6.668 stuks. Ook nog de pestvogel en een notenkraker gezien. Een mooie afsluiting van oktober in de Hoge Venen”.

Een fragment uit één van de logboeken die Ilja Doedel, sinds het begin van zijn trektochten door de natuur, bijhoudt. Ilja, geboren en getogen in Grave, er nog steeds woonachtig, met het DNA van onderwijs in de familie, leerde tijdens zijn studie diverse gelijkgestemden kennen. Zowel aan de leraren- als aan de studentenkant. Ilja was en is leergierig. Hij deed mee aan zoveel mogelijk excursies: “Polen, Schotland, Hongarije, Roemenië. Noem maar op. Ik heb nog als gids voor een reisorganisatie gewerkt. Ik kwam in Scandinavië. Schitterend. Ik zocht en ontdekte, tot er geen weg meer terug was. Behalve die naar het onderwijs natuurlijk. Ik ben biologiedocent op het Pax Christi College in Druten. Op het VMBO basis/kader probeer ik kinderen die wat extra aandacht nodig hebben, verder te helpen. Ik ga vaak met ze de natuur in. Vinden ze geweldig. Ook dat maakt me blij”.

Zweden, veelvraat en ontbossing
“Ik voel me Scandinavië-georiënteerd. Door de bezoeken spreek ik de talen een beetje en de natuur is er schitterend. Wie daar eenmaal geweest is, wil terug. Ik ook. Vooral op zoek naar moeilijk zichtbare dieren, zoals de veelvraat en de lynx. Ze zijn schaars, maar ze zijn er. Ze krijgen er jongen. Het is de kraamkamer van deze dieren. Een paar jaar geleden heb ik er al gezien. Ik weet zeker dat ik er weer naar toe ga. Ik wil er meer kennis over krijgen. Als ik er later met een groepje liefhebbers naar toe ga, wil ik ze die dieren en hun woonplekken laten zien. Ik geef mijn waarnemingen daar af aan natuurliefhebbers, die er in een klein kantoortje hun centrum hebben. Ze zijn blij met mijn waarnemingen. De dieren zijn zeldzaam, dus alles is welkom. Ik trek er veel alleen op uit. Daar past geen relatie bij. Die heb ik wel gehad, maar de natuur was sterker dan onze liefde. Ik zit vaak een week of drie met een tentje tussen de sneeuw. Op zoek naar dieren. Sporen van dieren. Als ik zo’n veelvraat, een zoogdier te zien krijg, maakt mijn hart een sprongetje van blijdschap. Na een week of drie begin ik wel erg vaak tegen mezelf te praten en is het tijd om naar huis te gaan”.

Als we het over de teloorgang van de natuur hebben: “Ik merk het in Zweden. De winters zijn er niet meer zo streng. Veel roofdieren zijn er afhankelijk van de populatie van lemmingen. Als het van -30 graden gaat dooien, komen de lemmingen uit hun holletjes. Als het dan weer gaat vriezen, gaan ze dood. De roofdieren zitten zonder eten en ze zitten nu 400 km meer naar het zuiden. Die opwarming is voor de aarde niet bijzonder. Er zijn altijd wat warmere en wat koudere tijden geweest. Ik denk wel dat we met ons gedrag alles wat versnellen. De grote boosdoener in Zweden is de ontbossing. Er wordt heel veel gekapt en de uitstoot van schadelijke stoffen uit Duitsland en zelfs Nederland doet de rest voor de achteruitgang van de bossen”.

Wie gaat er mee?
Ilja Doedel heeft een onderwijshart. Hij wil dingen doorgeven. Aan de kinderen in zijn klas (“Een leerling was in Engeland op vakantie geweest en had voor mij een film over vogels gemaakt. Een ander bracht een tekening van een vogel mee”), maar ook aan volwassenen. Collega’s van school “boeken” hem om mee te gaan op excursies. Hij gaat er regelmatig met vrienden uit diverse landen op uit. Allemaal mensen met een enorme liefde voor de natuur. Een paar jaar geleden richtte hij Lanius-excursies op. “Waarom? Nee, niet om er rijk van te worden”. Ilja moet daar hard om lachen. “Nee, ik blijf het leuk vinden om anderen dingen te laten zien en beleven. Daar informatie over te geven. Komende augustus blijf ik nog dichtbij. Op 5 en 12 augustus organiseer ik een excursie naar Oldambt in Groningen. We gaan daar op zoek naar drie soorten kiekendieven. De bruine, de blauwe en de grauwe. Maximaal 6 personen kunnen mee. Er zijn al enkele inschrijvingen. Op 6, 13 en 19 augustus blijven we nog dichter bij huis. Dan ga ik met een groepje van maximaal 10 personen op de fiets naar Sint Anthonis. Daar gaan we op zoek naar twee soorten roofvogels. De boomvalk en de wespendief. We gaan kijken naar oude nestlocaties. Je kunt er ook het trekgedrag van de dieren zien. In 2013 zag ik een zwerm van 200 wespendieven boven Escharen”. Zijn ogen schitteren.

Verdere informatie kun je vinden op www.lanius-excursies.nl. Houd deze site in de gaten, want vóór je het weet staat er een leuke excursie naar Zweden of Finland op. “Ik ga alleen met kleine groepjes. Ik wil er voor iedereen zijn”, zegt Ilja.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties