Grave

Op zoek naar de ander - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Mijn verbazing over het wel en wee op onze leefbol groeit met de dag. Het begint al met toeval. Als je in Afrika, in een zeer zonnige omgeving wordt geboren, lijkt het prachtig, maar heb je pech. Armoede, honger, oorlog. Dat alles ligt vlak naast je op de loer. Ziekte en dood lijken familieleden, want zijn voortdurend dichtbij. Enkele kilometers verderop loopt een leeuw op zoek naar een lekker hapje. Een olifant houdt een oogje in het zeil. Toeristen nemen foto's en tussendoor kijken ze nog even naar deze paradijselijke dieren. Kraaltjes en kettinkjes wisselen van eigenaar. In omgekeerde richting van waar dit begon. Ook ontevredenheid kan de weg zijn waarlangs de zoektocht naar de ander leidt.

In vroeger tijden was het onthoofden van de eens zo geliefde, maar nu in ongenade gevallen koningen en/of koninginnen een niet te missen feestelijke ontmoeting met de soortgenoot. Gezamenlijke interesse was de smeerolie waarop de gemeenschappelijke woede kon gedijen. Als het hoofd in het mandje viel klonk gejuich uit de bloeddorstige kelen. Hoera. Nieuwe tijden zouden voor welvaart zorgen. Als dit toch uitbleef werd naar andere medebewoners van onze wereld in ontwikkeling gezocht. Weer klonk gejuich uit de tienduizenden kelen. Het knappe hoofdje van de koningin plofte in de mand. Voldaan en optimistisch ging het gepeupel huiswaarts. Eenmaal thuis bleek niets veranderd. Eeuwen verstreken. Wie geluk had, leefde het leven als in een Bouquetreeks. Wie pech had leed honger of stierf op vreemde velden. Oorlog was als alternatief voor een oplossing altijd aanwezig.

2021. Een jaar waarin de zoektocht naar de ander even bleef stroppen. Corona was spelbreker. Maar toch ook weer goed voor een tweedeling op onze ronde verblijfplaats. Vrij naar de geschiedenis: de gehoorzamen en de wappies. De meerderheid versus de minderheid. Aangezien we inmiddels politiek "geëvolueerd” zijn naar de macht van de minderheid, lijkt het alsof die kleine groep het inmiddels voor het zeggen heeft. Hun wil is wet. Alles wordt door dit kleine deel van de bevolking ter discussie gesteld. Van Zwarte Piet tot onze zeehelden. Van ons verleden tot ons heden. De toekomst lonkt voor deze kleine groep harde schreeuwers. In de zoektocht naar de ander wordt elk mogelijk wapen gebruikt. Zo schrijft "De Waarheidskrant” (What's in a name?): "Het is erg belangrijk dat we de (voor(ouders) onderzoeken van mensen die hoge posten bezetten in het huidige corrupte regiem. Dit geldt ook voor Mark Rutte en vele andere zogenaamde regeringsleiders. Velen stammen af van oude nazi's en/of elitefamilies die kinderen verkrachtten en verhuurden en veel geld verdienden met olie, roven en plunderen”. Boven dit stuk stond "De opa van Hugo de Jonge was een gezochte nazimisdadiger na WO2”. Met alle sociale media die dit groepje nieuwe beulen ter beschikking staan, is de zoektocht naar de ander een peulenschilletje geworden.

En zo is de democratie van de beslissende minderheid geboren. Neem schoolspijbelende Greta Thunberg. Die kapittelde het Chinese volk, en dat zijn veel mensen, met het feit dat ze eetstokjes gebruiken. Slecht voor de natuur, ontbossing van de aarde, vond Greta. De Chinezen zijn geen westerse angsthazen: "Eetstokjes zijn gemaakt van bamboe en dat is gras. Stop met het afvegen van je kont met papier, Greta, want dat is gemaakt van bomen”.

En zo blijven we op zoek naar de ander. Om diens maat te nemen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties