Grave

Onzin - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het was weer genieten vanmorgen. Een artikel in de krant had weer een uitkomst van een onderzoek. Van jarenlange onderzoeken zelfs. De Britse antropoloog David Graeber heeft ontdekt dat heel veel mensen een onzinbaan hebben. Ze hebben werk dat niets toevoegt aan de maatschappij. Goeie genade. Je zult dit maar lezen, vlak voordat je, bezweet en gehaast, de vergaderzaal instapt. Onder je vochtige armen een pak met verslagen met veel woorden, verpakt in prachtige zinnen, die over gebakken lucht gaan. Allemachtig. En dan ben je aan de beurt om in de belangrijke vergadering daarover het woord te voeren. Uitgeput verlaat je de vergadering, nadat men je heeft beloofd dat je er nog over zult horen. Wetende dat ze zoiets ook verleden jaar, het jaar daarvoor en ook de daaraan voorafgaande jaren hebben beloofd. De stapels mappen in je prachtige archiefkast zijn er het stoffige bewijs van. En dan ’s avonds als jullie bij een collega en diens vrouw gaan eten, bij het voorgerecht al plechtig beloven om het niet over het werk te hebben.

Onderzoekers van de universiteit van Leiden hebben eens flink uitgepakt. Ze hebben honderdduizend werkenden in 47 landen ondervraagd. Resultaat: een kwart van de werknemers twijfelt aan het nut van hun werk. En dat weten we al 'officieel' sinds 2013. Het blijkt dat er jarenlang banen zijn gecreëerd die geen enkele maatschappelijke waarde hebben. En dan heb ik het niet over banen die met hele moeilijke, bij voorkeur in het Engels geformuleerde namen in advertenties te zien zijn. Een voorbeeld geeft iemand die in het bankwezen werkzaam is: "Ik zie alleen maar stress bij mijn collega’s. Om niets, hè, want we kunnen eindeloos vergaderen en papieren werkelijkheden creëren, maar als we de stekker uit zo’n megaproject trekken, gebeurt er letterlijk niets." Kijk, iedereen doet wel eens iets, waarvan je achteraf denkt "dat had ik net zo goed niet kunnen doen." Maar om daar elke dag fulltime in alle ernst mee bezig te zijn, lijkt me, na het halen van het pensioen, niet echt fijn om op terug te kijken.

Nu ik het toch over pensioen heb, dat is nou precies een voorbeeld van al jaren nutteloos werk doen. De pensioenleeftijd. Ho, ho, nog niet beginnen roepen dat dit wel degelijk iets met maatschappijdoelen te maken heeft. Wat ik bedoel is dat inmiddels ontelbare man/vrouwuren zijn gestopt in een megaproject. Sinds iemand op het onzalige idee kwam om aan de pensioengerechtigde leeftijd te gaan morrelen, zijn de rapen steeds gaar geweest. De discussies mondden uit in totaal onbegrip van betrokkenen. Alle maatschappelijke problemen raakten er in verstrengeld. Het is een onontwarbare knoop geworden, met als nieuwste ingangspunt de hoger en lager opgeleiden. Nou, dan weet ik het wel. Misschien kan het onzinnige van werk een uitgangspunt worden. Soms denk ik wel eens, op warme dagen, dat de hele wereld onzin is.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties