Grave

Ontvangst - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

“Om te voorkomen dat het uit de hand loopt, heeft de gemeente Zaandam strikte regels opgesteld. Het gebied van de ontvangst op 17 november, wordt afgezet met hekken. Dat terrein is alleen via toegangspoortjes toegankelijk en na een tassen- en jassencontrole. Het meenemen van glaswerk en drones is verboden. Voor- en tegenstanders van de gasten die een demonstratie aanmelden en met wie afspraken zijn gemaakt, krijgen plekken toegewezen die ver uit elkaar liggen. Dat moet volgens de gemeente confrontaties tussen verschillende groepen voorkomen. De demonstranten moeten tijdens de intocht in hun vak blijven en zelf voor een ordedienst zorgen”.

Een bericht uit de serieuze krant Trouw. Vragen die oprijzen: Komt er een terroristische groep aan? Of: Is er een grote actie van zorgmedewerkers, leerkrachten, personeel van het OV, militairen die een jas willen, of een dak boven hun hoofd? Komt Poetin op bezoek? Trump misschien? Allebei? Komen voor- en tegenstanders van Prins Bernard jr. pleiten voor een F1 racebaan in Zandvoort of Assen bij elkaar voor een “ultiem overleg”? Of is de 80-jarige oorlog opnieuw uitgebroken? Of is het gewoon een voetbalwedstrijd?

Nee. Niets van dit alles. Onze aloude vriend Sinterklaas komt weer met de stoomboot en zijn Zwarte Pieten, de onmisbare hulpen, naar Nederland. Het jaarlijkse feest voor de kinderen die er nog in geloven. De eerste periode van onzekerheid in de kleine kinderziel die twijfelt. En de ouders die hier al hun pedagogische intuïtie moeten inzetten om door alle verschillende vormen van geloof heen te schipperen. Honderdduizenden kinderhartjes kloppen sneller. Ouders leven mee. Opa’s en oma’s hebben gezichten die de glimlach van de ervaring uitspreken. Groot feest. Heel Nederland blij.

Enkele jaren geleden kwam er een groepje op de markt die zwarte wolken veroorzaakte aan die stralendblije hemel. Zwarte Piet was zwart en dat kon niet. Was racisme. Geen “vol-verwachting-klopt-ons-hart-kind” wist wat dat betekent. Maar het zaadje van verdeeldheid was geplant.

Ik hoef hier geen verder relaas te geven over gebeurtenissen die plaatsvonden bij de volgende “blijde” intochten. Ruzie, herrie, ellende. Rijksweg afgezet door boze mensen om andere boze mensen te beletten herrie te gaan schoppen. Er volgde een heus proces. Met veroordelingen. Na bijna een jaar. De groepen voor- en tegenstanders staan voortaan gescheiden. Jammer. Stuur ze samen naar een afgelegen bos en laat ze elkaar verrot slaan. Nee, ik ben geen racist. Als je me niet gelooft, jammer dan. Ik voel de toenemende onverdraagzaamheid zo langzamerhand mijn strot uitkomen. De geschiedenis wordt er met de haren bijgesleept. Nou, daar kan ik nog wel een Arenaatje of wat mee vullen. Eeuwen lang hebben andersdenkenden hier op deze Nederlandse grond elkaar de hersenpan ingeslagen. Voor een stukje grond. Voor een godsdienst. Voor geldelijk gewin.

Wie denkt dat er via kindergeluk winst valt te halen, kiepert tussen wal en stoomboot en verdrinkt. Wie te hard roert in een pan met broeiend gedachtegoed, krijgt een geschift resultaat. En wat geschift is wordt niet gevreten.

Zo, ik ga mijn verlanglijstje maken.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties