Grave

(On)mogelijkheden - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

De zomer van 2017 is er ook één van vele (on)mogelijkheden. Wie had er bijvoorbeeld aan gedacht dat de Oranje voetbaldames Nederland zo in hun macht konden krijgen met hun wedstrijden en het uiteindelijk kampioenschap? Niemand toch.

Wie zou er ooit aan gedacht hebben dat onze brandweer, bestaande uit vele dappere mannen en vrouwen, tegenwoordig nogal eens te laat bij een brand arriveert? De brandweer. Dat is iets vertrouwds. Iets dat garant staat voor onze veiligheid. Maar veel mensen willen er geen vrijwilliger meer zijn. Kazernes kunnen niet meer uitrukken door capaciteitstekort. “De lol is eraf gegaan”, schrijft iemand in een landelijke krant. Door bezuinigingen, resulterend in schaalvergroting en het verdwijnen van blusvoertuigen. Ach, die schaalvergroting. Ik heb er al zo vaak over geschreven dat ik het zat ben om nog maar een keer met het vingertje te wijzen. Net als het vervolg van ongemakkelijke vaststellingen, waarbij door schaalvergroting belangrijke onderdelen van onze levenszekerheid onder vuur zijn komen te liggen. De oppositie in de kamer stelt vragen aan de betreffende minister, die geeft antwoord, de oppositie vindt dat antwoord onvoldoende en stelt Kamervragen. De coalitie, in de meerderheid, stemt de vragen weg en het leven gaat weer verder.

Over mogelijkheden gesproken, ergeren jullie je ook zo aan dat akelige zinnetje, vlak voor de start van een tv-programma: “De klok wordt u mede aangeboden door…“. Of: “Dit programma wordt u mede aangeboden door…”. Wie verzint dat?

Een onmogelijkheid maakte de vader van onze Koningin Maxima mee. Bij het mooiste moment uit zijn en zijn dochters leven, haar huwelijk, mocht hij niet aanwezig zijn. Oké, hij was onderminister in het vreselijke, moorddadige kabinet van President Videla. Schokkende beelden hebben we daarvan gezien. Maxima’s vader die zich op de landbouw in Argentinië richtte, werd na diverse processen telkens vrijgesproken. Hij was op het tijdstip van het huwelijk een vrij man. Minister-President Kok vond het niet verstandig dat papa bij het huwelijk aanwezig was. Dat Kok later werk vond als zakkenvuller, laat ik even buiten beschouwing. Het gaat me om de schijnheiligheid van een kabinet, waarvan ook iemand naar papa was gestuurd om het uit te leggen, dat zich God waande door een niet onbesproken, maar vrij man, de toegang tot zijn dochters trouwerij te ontzeggen. Ik dacht eraan toen ik beelden zag van Maxima in het ziekenhuis waar haar vader aan zijn laatste dagen bezig is. Ja, nu hij zo ziek is denken we er anders over, zullen sommigen zeggen.

Is dat niet met alles zo? Denk maar aan de eerste Duitse militairen die op 4 mei ergens mee mochten doen aan de Herdenking. Ach, zoveel jaar later. De tijd laat onmogelijkheden weer mogelijk worden. Jammer dat we dat als mens op sommige momenten niet kunnen voorzien.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?