Grave

Natuurwandeling op zondag 17 februari

Ommetje langs de Maas, Raam en Hertogswetering

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - IVN Grave houdt zondag 17 februari een wandeling langs de Maas, Raam en Hertogswetering onder leiding van natuurgidsen. Het vertrek is om 14 uur bij de jachthaven aan de Koninginnedijk in Grave. De wandeling duurt circa twee uur en is ongeveer vier kilometer lang. Parkeren kan op Lunette in het centrum. Bij nat weer is stevig, waterdicht schoeisel aan te bevelen.

Grave en het water hebben al een eeuwenlange relatie, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de binnenbocht van de Maas aan een lage zandheuvel die door moeras werd omgeven, is de vestingstad ontstaan. De aanwezigheid van de Maas, met een lengte van 950 kilometer, heeft onmiskenbaar zijn invloed op natuur en landschap in deze omgeving.

Waterloopjes
Het riviertje de Raam, in 1602 in een document ooit beschreven als een 'revierken comende uijt de Peel', stroomt midden door Grave. De Raam wordt onderweg gevoed door allerlei waterloopjes en stroomt bij het gemaal van Sasse in de Maas.
De Hertogswetering is 32,5 kilometer lang en loopt van de Raam bij Grave (in de Mars), naar het Gemaal Gewande in de gemeente Oss. Deze waterloop is in het begin van de veertiende eeuw, waarschijnlijk tussen 1300 en 1310, gegraven in een oude droge bedding van de Maas.

De oevers van Maas, Raam en Hertogswetering maken allen deel uit van NNB (Natuur Netwerk Brabant, voorheen de ecologische hoofdstructuur). De IVN-gidsen vertellen allerlei wetenswaardigheden over de waterlopen en over andere natuur die ze tijdens deze wandeling tegenkomen. De route is niet geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties