Grave

Olympische Spelen - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Op 24 juli worden de Olympische Spelen van Tokio geopend. De 32ste. Door keizer Naruhito. Tenminste, als ze doorgaan. Want ook hier speelt het coronavirus een rol. Niet alleen omdat China meedoet, waar alles begon, maar vooral omdat sporters en officials, alsmede staatshoofden en andere beroemdheden elkaar daar zullen ontmoeten. Met vliegtuigen vol zullen ze van overal ter wereld samenkomen om het sportieve feest van verbroedering te vieren.

Nee, wees niet bang. Ik ga het niet hebben over wat voor troep dat in de lucht geeft en hoeveel bomen daarvoor geplant moeten worden, die later weer omgekapt kunnen worden om de biomassacentrales van brandstof te kunnen voorzien. Nee, het gaat om het risico dat al die bezoekers het virus mee naar hun land nemen. En dan heb je echt de poppen aan het dansen. Dan is het coronavirus niet meer te stoppen en breekt wereldwijd een onvoorstelbare angst uit.

Aan de andere kant van de Olympische medaille staan de financiële gevolgen. Ook die strop zal niet te overzien zijn. Tot slot zijn natuurlijk de sporters, die zich vier jaar lang uit de naad hebben getraind de dupe. Kortom, als er binnen vijf maanden nog steeds niets gevonden is om dit virus te lijf te gaan ben ik benieuwd wat er dan gaat gebeuren.

Ik kwam op deze gedachte toen ik door de krant aan het bladeren was, om inlichtingen te krijgen over het aantal slachtoffers dat er al geteld is. Ik kwam niet verder dan een bericht dat er inmiddels al een economische schade van 330 miljard euro is ontstaan. Een tweede bericht ging over het feit dat het coronavirus ook Apple getroffen heeft: er zijn door het virus minder iPhones verkocht. Over het aantal menselijke slachtoffers werd niets gemeld.

Wat er over vijf maanden gaat gebeuren als het virus nog steeds rondwaart, is nog niet bekend. Van doorgaan kan dan geen sprake zijn. Verplaatsing naar een ander land lijkt me ook lastig. Niet alleen praktisch maar vooral door de vraag uit welke landen er geen sporters mogen meedoen. Dat wordt dus ook een lastige.

De Japanse premier Shinzo Abe weet het natuurlijk zeker dat de Spelen doorgaan. Wat moet hij anders zeggen. Virologen betwijfelen zijn uitspraak sterk. Want, stel dat het virus bijna is verdwenen, dan duurt het toch nog een paar maanden voordat het virus echt weg is. Een mogelijkheid is nog dat het virus beheersbaar is. Oeps, een rekbaar begrip vind ik. En wat gebeurt er als er plotseling zo'n massale volksverhuizing bij elkaar komt. En er maar eentje een beetje veel hoest?

Ik ben benieuwd. Gelukkig houdt sportkoepel NOC*NSF de situatie in de gaten en laat zich door het RIVM informeren. Het RIVM? Was dat niet van dat besmet vlees? Ach, laat maar. Dat kan er niet ook nog eens bij.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties